Подводницата е голям урок по мъжки стил в студено време

Вторият сезон на Подводницата потегля към гардероба на 17 май © Stephan Rabold/Bavaria Fiction/Epic Drama

Поводите за гръмки наздравици, пияни моряшки танци и доволни викове Sehr gut са престъпно малко, затова се хващаме като удавник за сламка, пардон, за всяко забавление.

Като добрата стара мъжка мода. Скъпите исторически (немскоезични) сериали напоследък са не само достоверни, но и много полезни и идейни наръчници за изключителен гардероб. И докато Дойчланд 83/86/89 е жесток микс от ГДР/ФРГ стилистика, а фантастичният Берлински Вавилон – поглед към блясъка, интригите и бедняшката версия на живот като за последно във Ваймарската република, Подводницата е майсторски клас по мъжко (цивилно и войнишко) утилитарно облекло за студено време.

Студ, майка! Премръзналият вид на разжалвания капитан Klaus Hoffmann (Rick Okon) е само грим, палтото си върши добре работата © Stephan Rabold/Bavaria Fiction/Epic Drama

Студено, защото историята се развива не само в подводници, но и в най-мразовитите месеци на Втората световна, а и нацистите са си студени копелета така или иначе. Стартиращият тази неделя втори сезон на високобюджетния евро римейк на класиката на Wolfgang Petersen от 1981 продължава историята директно от декември 1942 с тайната саботьорска мисия на капитан Johannes von Reinhartz (Clemens Schick от Казино Роял) до източното крайбрежие на САЩ. Съмненията за неговата вярност провокират преследване от подводницата на командващия офицер Ulrich Wrangel (Stefan Konarske от Младият Карл Маркс), без да подозират за оцелеляването на бившия командир на U-612 Klaus Hoffmann (Rick Okon от Tatort) и неговите планове да се завърне в Германия.

Още един от строгите екипажи с морски вълци от Подводницата © Stephan Rabold/Bavaria Fiction/Epic Drama

Междувременно в Ла Рошел всичко си е по старому – Simone (Vicky Krieps от Невидима нишка) продължава да помага на враговете на Вермахта, а есесовецът Forster (Tom Wlaschiha от Игра на тронове) я подозира в организиране на таен коридор за бягство на еврейско семейство. Заснетата в Ла Рошел, Манчестър, Ливърпул, Прага и Малта военна драма обещава екшън, обрати и нови герои, а ние обръщаме внимание на важните уроци за (цивилния) гардероб от Подводницата:

Социално дистанциране, сезон Есен-Зима 2020 © Stephan Rabold/Bavaria Fiction/Epic Drama

ВСИЧКО В ЧЕРНО, ДЪЛГО И ПОД КОЛЯНОТО. Писали сме многократно и подробно за нашата нездравословната фиксация към мъжкото връхно облекло и палтата в частност. Правилата остават същите: широки и свободно падащи вълнени модели под коляното и малко над глезените като силует и черно като цвят – не за друго, а защото е доста по-скромно от бежовото, по-достъпно и незабележимо от тъмносиньото и по-лесно за комбиниране от сивото.

Момчетата от Мадисън Авеню двайсетина години по-рано? Vincent Kartheiser като Samuel Greenwood в Подводницата © Stephan Rabold/Bavaria Fiction/Epic Drama

ПЕРФЕКТНО КОМБО ОТ РАЗЛИЧНИ ДЕСЕНИ. Американският актьор Vincent Kartheiser има късмет с гардероба на героите, които играе. Първо Момчетата от Мадисън Авеню, а сега Подводницата му дава възможност да демонстрира формално съчетаване на различни материи по абсолютно съвършен начин: чистата бяла риза е идеална основа за вратовръзка с широко райе, костюм на тънко и палто с широки ревери в рибена кост – три различни десена в три различни материи, но и в една и съща цветова гама. Дискретният елегантен шик няма как да стане по-добър.

каталозите за мъжка мода също почват да се снимат само на пусти и открити места © Stephan Rabold/Bavaria Fiction/Epic Drama

ЗЛАТНИ КОПЧЕТА. Върху тъмносини и черни блейзъри, офицерски палта и къси вълнени якета с двуредно закопчаване – вероятно най-лесния начин да вкарате лек характер във връхното облекло с лека заемка от силно декорираните униформи на военноморските сили.

Престъпна империя: Кой, по дяволите, е Perry Mason? © Stephan Rabold/Bavaria Fiction/Epic Drama

ДОБРАТА ФЕДОРА ОТВАРЯ МНОГО ВРАТИ. Тази класическа мъжка шапка изчезва в работнически дрескод след Втората световна, но остава в гардероба на най-елегантните мъже. Макар на пръв поглед да изглежда като старомоден остатък от една отминала епоха, шапката с периферия се явява и идеален начин за джентълменски поздрав в пост-ковид ерата, а и антипод на всички бейзболни шапки с козирка, за които се сещате. Същото важи и за по-заплашителни и строги комбинации с добрия стар тренчкот:

Да си шеф на местното Гестапо не означава да носиш само кожени палта с колани. Можеш да разнообразиш и с тренчкот © Stephan Rabold/Bavaria Fiction/Epic Drama
Мишел от Съпротивата © Stephan Rabold/Bavaria Fiction/Epic Drama

МЪЖКА БАРЕТА ИЗВЪН ФИЛМИТЕ НА WES ANDRESON. Подготвяме се за отложената премиера на The French Dispatch с една идея по-неформално комбо от горния ноар – класическа френска барета от вълна с голям дълъг шал и късо вълнено палто с двуредно закопчаване. Посланието – Owen Wilson минава на страната на Съпротивата.

Peaky Fuckin’ Blinders, eh? © Stephan Rabold/Bavaria Fiction/Epic Drama

PEAKY BLINDERS КАСКЕТИТЕ СЕ ЗАВРЪЩАТ. Не че някога са си отивали за повече от един-два сезона. Вървят не само със сака и палта от туид и вълна, но и с добре изтъркани мъжки кожени палта над коляното.

Thug Life © Stephan Rabold/Bavaria Fiction/Epic Drama

НАСЛАГВАНЕ ПРОТИВ СТУД. Aлтернативата на тежките шинели и кожени шлифери, палта, бомбъри и така нататък – наслагване на различни видове дрехи и материи (памучни ризи и оребрени мъжки потници, дебели моряшки пуловери от вълна и къси вълнени моряшки палта с двуредно закопчаване) като знак за детайлно познаване на мъжките кодове. Фуражката и офицерското сако не са по избор, а само по заслуги.

Плаж по време на криза? Задължително с официален костюм, палто и кожени обувки © Stephan Rabold/Bavaria Fiction/Epic Drama

ОБЕМНИ КРОЙКИ. Широкият силует в мъжкия костюм винаги ще бъде задължен да целува талантливата ръка на David Byrne покрай гардероба за един от най-великите концертни филми в историята. Но причините за доминацията на обемните кройки през последните години, а в историята, не е просто умора от вталените модели, а чиста функционалност – да скриват някои несъвършенства и да подчертават дългите ви крайници, стига да сте висок, иначе малко по-трудно.

© Stephan Rabold/Bavaria Fiction/Epic Drama

АКО ЩЕ СА ПУЛОВЕРИ, ДА СА ДЕБЕЛИ. И зелени. И сини. И с тиранти вътре в панталоните, ако сте в провинцията – така де, обратно към природата и истинската полска работа.

Батальонът се строява за последен път © Stephan Rabold/Bavaria Fiction/Epic Drama

КОЖЕНИТЕ ПАЛТА СА ТЕЖКА РАБОТА. Особено ако са в сиво и с двуредно закопчаване – сигурен знак, че пазарувате от Vetements или Balenciaga, занимавате се с нещо незаконно или просто ги приемате за логичния избор на всеки мъж над 40-годишна възраст. Вървят с лош поглед, както се вижда.

Сезон 2 на Подводницата започва на 17 май, неделя вечер, по Epic Drama. Повече информация за сериала има тук.