Големият сън

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VjJlBnfyiI4[/youtube]

Неделната киновечер на Boyscout започва с чернобялата noir екранизация по дебютния роман на Raymond Chandler – Големият сън oт 1946. Главният герой e популярният типаж от книгите на Chandler частен детектив Philip Marlowe. Историята е добре обрисувана криминална драма за богат и уважаван генерал, който наема Marlowe, за да разреши хазартните дългове на дъщеря му, но всъщност има друга цел. Очевидно драмите с двете му дъщери и техните връзки с престъпните прослойки в Лос Анджелис са най-малкото, за което може да се хване. Като цяло Големият сън e история предимно за едно криминално разследване, а не за резултатите от него. Филмът е издържан в типичната за film noir стилистика на холивудското кино от първата половина на 20 век – енигматичен главен герой, фатална жена, подчертаване на силуетите и визуален стил, повлиян от немската кинематография. Според Владимир Константинов, Големият сън e наистина добър главно като картинки, но и шегите на Chandler са изпреварили времето си.

Актьорите във филма са истински икони на своето време. Humphrey Bogart е американска легенда с 75 филма в кариерата си, който първоначално влиза в предимно гангстерски роли преди да достигне до върха в кариерата и славата си с Казабланка. Този филм демонстрира нагледно типичния образ на Bogart – циничен закоравял тип, който накрая показва и добрата си страна, без да се усмихва много много. Освен това е един от основателите на The Rat Pack, прословутата добре облечена алкохолна и забавна супер група от легенди, вдъхновена от една паметно парти в Лас Вегас през пролетта на 1955.

Bogart снима Големият сън заедно с Lauren Bacall, екранната химия между двамата е дължи на бурната им връзка по същото време. Срещат се два години по-рано по време на снимките на To Have and Have Not: Bacall e на 19, а Bogart на 45. Това е първата му връзка с екранна половинка. По време на снимките на Големият сън е разкъсван е си любов и чувството му за дълг към тогавашния му брак. Настроението е напрегнато, двамата актьори са емоционално изтощени, a Bogart се чуди как да намери изход от дилемата. Именно затова диалогът и епизодите на двамата са изключително убедителни и пропити със сексуално напрежение.

За облеклото на Humhprey Bogart в Големият сън също има интересна история. Актьорът не харесва лошите костюми във филмовите гардероби в началото на кариерата си и затова предпочита да се снима със свои собствени – навик, който запазва до края на кариерата си в доста филми. Носи еднакво добре костюми от различни платове и десени като едро райе, туид, рибена кост и минимално количество аксесоари под формата на задължителната за времето си шапка, кърпичка, плосък часовник и тъмна вратовръзка. Добре премислена и небрежна елегантност.

Продължаваме с Тони Скот и неговия Мъж под прицел (Нова, 20:00), и за да не превключваме непрекъснато на новия епизод от Под прикритие, ще го оставим за по-късно на HD качество онлайн. Патриотични игри започват от 23:20, пак по Нова. bTV се пробват с Шивачът от Панама на Джон Бурман (23:00), а Кино Нова с Алфи от 21:00.