Аман от Netflix и HBO? Eто няколко отлични алтернативи

Titles: Hiroshima Mon Amour People: Eiji Okada и Emmanuelle Riva в Хирошима, моя любов на Alain Resnais, част от каталога на Mubi © Rialto Pictures

Превъртели сте най-интересното от Netflix и HBO, разочаровани сте от Quibie и ви е омръзнало от алгоритми, препоръки и излишни рискове? Искате да се уверите в успокояващия факт, че размерът не винаги има значение и най-добрите филми са в по-малките платформи? Пробвайте няколко алтернативни стрийминг платформи, които ще ви заредят идеално с най-доброто голямо, малко, независимо и странно световно кино:

MUBI

Кураторската платформа на Mubi е мечтата на всеки мързелив, но запален киноман, който мечтае за артхаус филми, тематични селекции, дискусионен форум и спокойствие. Последното се дължи на семплата, но хитра идея платформата да добавя по един нов филм всеки ден, достъпен в следващите 30 дни, преди да се скрие отново в архива и да бъде заменен от някой друг. Програматорите на Mubi редуват фестивални заглавия, скрити съкровища, култови класики, шедьоври и тотално непознати бисери в уж скромна, но същевременно силна селекция, която не разочарова и най-важното – не ви кара да се задъхвате, докато се чудите какво да изберете.

Колко струва: 20 лева месечно/ 192 лева годишно (7-дневен безплатен пробен период)
Какво да гледате: Хирошима, моя любов от филмите под наем (които може да гледате след допълнителна, но редуцирана цена за абонати), всичко от Film Of The Day и редовните тематични селекции по страна, режисьор, течения, теми или нещо друго

THE CRITERION CHANNEL

Официалният стрийминг канал на The Criterion Collection побърква със стотици стари шедьоври – съвсем очаквано за компания, която се занимава с реставрирането и дистрибутирането на филмови класики на различни формати през последните близо 40 години. Експертната мащабна селекция на платформата отсява най-добрите малко и добре познати заглавия от съвременното кино (от немите филми на Charlie Chaplin и Harold Lloyd през класики като Африканската кралица и High Noon, та чак до чуждестранни като Крадците на велосипеди и Седемте самураи), добавяйки и много бонус материали под формата на интервюта, документални филми и други.

Колко струва: $11 месечно/ $100 годишно (14-дневен безплатен пробен период), но засега само в Щатите и Канада
Какво да гледате: всичко, ама абсолютно всичко на Jean-Luc Godard, Federico Fellini и останалите класици на ХХ век

BFI PLAYER

Стрийминг услугата на британския филмов институт (оттам и името) e нещо като Mubi, но с по-постоянна селекция от международни класики (Париж, щата Тексас, Осем и половина, Призрачен свят), британски мейнстрийм и инди филми (Bait) и нови VOD заглавия срещу допълнително заплащане. Безплатната секция на платформата включва и повече от 11 хиляди предимно късометражни и исторически заглавия за живота във Великобритания през годините.

Колко струва: от £5 месечно (14-дневен безплатен пробен период), но само на Острова
Какво да гледате: препоръките на уважавания кинокритик Mark Kermode

INDIEFLIX

Красноречиво озаглавената платформа курира голяма селекция от предимно неизвестни и тотално независими, нискобюджетни, пълнометражни, късометражни, документални и игрални филми (комбинирайте всяка от изброените думи една с друга, имат го). Всички заглавия са подредени в удобни категории като Art Films, Social Impact, Snack Watch и Animations (‘Toon, а част от приходите отиват директно в създателите на заглавието при всеки стрийм.

Колко струва: $5 месечно (7-дневен безплатен пробен период)
Какво да гледате: повечето заглавия са тотално непознати, така че ще трябва да се ориентирате по трейлърите

The Film Detective

Филмовият детектив дава мило и драго за всеки черно-бял добър и лош холивудски олдскуул филм, независимо дали говорим за от мюзикъли, нео ноар, анимации, хоръри, бойни изкуства, комедии, сериали и какво ли още не от последните стотина години. Бърз преглед на категориите разкрива любопитни заглавия като сериалите Дик Трейси се завръща, Фантомът и Флаш Гордън покорява вселената, ранно нямо кино от Chaplin и Lon Chaney (Гърбушкото от Нотр Дам и Фантомът на операта), Моят мъж Годфри с Carole Lombard от 1936 и Деменция 13 на Francis Ford Coppola от 1963. Изборът е по секции, жанрове, десетилетия и най-вече по думи – има заглавия, които трябва да пропуснете дори само заради налудничавото име.

Колко струва: безплатно (с реклами) и $4 месечно/ $35 годишно (без)
Какво да гледате: избирателно от секциите Film Noir и Blaxploitation

Spuul

Десет хиляди часа в вашите любими боливудски филми. Индия е огромна страна с масивна филмова индустрия, така че със сигурност могат да изскочат интересни заглавия.

Колко струва: $5 месечно/ $50 годишно (30-дневен безплатен пробен период)
Какво да гледате: никаква идея, феновете да кажат

Festival Scope

Съфинансираната от ЕС стрийминг платформа предлага стегнат репертоар от постоянно сменящи се фестивални заглавия, който зависи от програмата на престижните международни събития в Кан, Локарно, Венеция, Фрайбург и Монреал.

Колко струва: безплатно с предварителна регистрация и запазване на виртуален билет. Абонирайте се за бюлетина и действайте бързо, защото са ограничени и обикновено свършват много бързо
Какво да гледате: според наличните в момента