Всички искат тънкия синджир на Connell от Нормални хора

Когато наглед дребен детайл от сериал се сдобие със собствен Instagram профил, TikTok предизвикателство, десетки статии и 200% ръст в търсачките, значи нещата са извън контрол и светът е намерил нов отдушник за разтуха от тегави новини.

Последният подобен символ е тънкият сребърен синджир на Connell Waldron – главният герой в едноименната хитова ТВ екранизация на Sally Rooney и нейния любовен роман Нормални хора, обсебил общественото внимание и превърнат в нов еталон за мъжки сексапил. Дали заради стреса покрай пандемията, или заради невероятната химия между британските актьори Paul Mescal и Daisy Edgar-Jones и графичните, но упойващо естествени, окъпани в естествена светлина и неочаквано реалистични секс сцени, в които двамата герои се смущават, искат съгласие и любят като съвсем… обикновени младежи, Нормални хора е един от големите интернет феномени от първата половина на 2020.

Именно непринудената атмосфера, привлекателен ирландски акцент, честата голота и липсата на натрапчив гардероб (в пряк и преносен смисъл) насочва вниманието към съвсем обикновената тънка верижка на Connell, която замества маската за лице в ролята на задължителния аксесоар за мъже. Не че някога си е отивала или може да бъде наричана нова (имаме ги от древни времена) – независимо дали говорим за дебелите грозни ланци или всевъзможни тънки или по-масивни модели, мъжките синджири и верижки винаги са били извън съмнение какво може, какво не и дали пък всъщност не може да се поклаща съвсем леко около врата.      

Защо сега? Най-малкото защото е изтънчен и едва доволим аксесоар, който привлича вниманието към шията, без да е експлицитно еротичен. Също така защото заспива с обикновен бял тишърт и сини джинси. Или пък защото е изпитан във времето смирен, но самоуверен антипод на логоманията и шумния дизайн в уличната мода от последните години, който вкарва доза спокойствие по време на пандемия и вкарва съвсем нов двойнствен смисъл в определението да скъсаш синджира (така де, не всеки е облагодетелстван с редовен секс по време на карантина).

Но най-вече защото новата реалност е способна да ескалира всеки тънък момент в съвременния мъжки гардероб от десетилетия до неподозирани размери (с християнско кръстче или не). И дори да не задълбаваме излишно защо тънките мъжки верижки са толкова актуални точно сега (защото са секси, това е – бел.ред.) и какво символизират (класова принадлежност, мъжественост, поведенчески и характерни стереотипи и какво ли още не), няма как да не отбележим техния неоспорим (интернет) пик, преди да се превърнат в досада, да бъдат забравени от глупаците и да останат в гардероба на мъже, които знаят как и защо ги носят.  

Та така. Остава въпросът откъде да намерим тънък синджир за себе си в опит за ирландски сексапил? Отговорът на хот въпросчето, както го нарича Нева Балникова, е навсякъде – почти във всеки магазин за бижута, ювелирно ателие или метъл шоп, които сте виждали, а също и тук:

Златният, пардон, обикновеният стандарт по горната тема – сребро 925 с родиево покритие, 40 см, венецианска плетка, идеален като за Connel и само за 15 лева – по-малко от бутилка Stolichnaya извън промоция в Аванти.

Отново сребро с дължина от 40 см, но с матирано покритие (25 лева).

Една идея по-дебел сребърен синджир със змийска плетка (40 лева), който е родиран, за да си остане в същия вид възможно най-дълго. Дължина е 40 см, закопчалката – омега, а производителят – от Италия.

Единственото правило е – тънък и къс, с внимание за дължината (40 см) според врата. Популярните масови марки като Zara и H&M също се хвърлят на тенденцията с достъпни модели под 30 лева – трябва само да се лишите от допълнителите висулки и да запазите само верижката.