Брутализъм и басейни в хола с плакати от Massimo Colonna

Опростяването на живота и минимизирането на излишните глупости и разсейвания като нищо ще предизвика още по-масивно завръщане на идеологията и студената красота зад така любимия архитектурен брутализъм във всичките му форми. Макар падението в началото на 80-те да е отдавна забравено, все още съществуват идиоти, ревящи за събарянето на емблематично сгради. За щастие, подобно нещо няма как да се случи, защото брутализмът се е наместил удобно в световното архитектурно наследство, енциклопедии, фетиши и попкултура.

Породеният от оптимизма в следвоенна Европа от 50-те възход на béton brut следва принципите на социална утопия и именно поради това се налага като предпочитан стил в създаването на обществени институции като библиотеки, правителствени сгради, театри, училища и достъпни жилищни сгради (като Barbican в Лондон). Именно и като такъв се явява своеобразен край на модернистичния идеал за по-малко орнаменти и повече внимание върху самите материали – бетон, стомана и стъкло.

Крахът му също е логичен, провокиран не само от аскетичната му природа, но и от неприятните асоциации с тоталитаризъм, престъпност, индустриален разпад (включително и на самия бетон като материал) и социален изолационизъм на квартали, превърнати в гета. Дигиталният артист Massimo Colonna обаче обръща играта и вкарва много секс във визуализациите на екстериори, които се чувстват добре във всеки научнофантастичен сериал като Западен свят или алманах на прочути злодейски бърлоги. Продължението на меланхоличната серия с басейни на италианеца почита брутализма в най-чиста форма заради неимоверната му естетска стойност.

Aскетичният характер и сурово смъртоносно привличане в трите въображаеми Boyscout къщи успокоява с форми от прави линии и непреклонни ъгли, безкрайно сиво, синьо и малко зеленина. Балансът на текстури и характери е балансиран по великолепен начин в присъствието на бетон, вода и природа – идеалното място, в което можем да се учим на стоицизъм и да хващаме тен, най-малко. Трите плаката в ограничено количество от 150 бройки всеки имат кошмарно непосилни цени (в хилядарки), но гледането е безплатно, вдъхновението – също. Иначе може да ги намерите в онлайн магазина на The Cool Hunter.