Образователни филми от Netflix безплатно в YouTube

© Jamie McPherson/Silverback/Netflix

Netflix няма намерение да пуска най-популярните си сериали в YouTube, но облекчава изолацията по време на карантина и реагира на повишеното търсене с безплатен стрийм на част от от най-известните си образователни филми и сериали:

Абстрактно: Изкуството на дизайна е готин задкулисен поглед към изкуството, науката и философията зад съвременния дизайн с помощта важни и влиятелни имена като илюстратора Christoph Niemann (The New Yorker), дизайнера на маратонки Tinker Hatfield, (Nike), сценографа Es Devlin, фотографа Platon и архитекта Bjarke Ingels.

Стъписващо красивият документален филм Chasing Coral следва пътя на рекламист, изследовател на коралите, гмуркачи, инженери и морски биолози, които изобретяват първата тайм-лапс камера за проследяване на избелването на коралите в реално време – изпълнен с технически проблеми и природни спънки труден процес, целящ да документира трагичната трансформация под водата.

Обяснено е Netflix версията на известното научнопопулярно предаване на Vox, което отговаря на въпроси на десетки релевантни теми и събития от актуалния ежедневен ред като превръщането на звука в музика, световната водна криза, по-ниското заплащане на жените, стоковите борси, крикета и най-използвания препинателен знак с помощта на интервюта с най-авторитетните експерти в конкретната област.

Да събориш камарата проследява кампаниите на четири необикновени жени в междинните избори на 2018, които опреобръщат баланса на силите в американския политически пейзаж по изключителен начин с лична мотивация и много работа на терен – Alexandria Ocasio-Cortez, Amy Vilela, Cori Bush и Paula Jean Swearengin. 

David Attenborough осъществява трансфер от BBC в Netflix с Нашата планета – осем серии за уникалните и ценни чудеса на естествения свят, които наследяват Планетата Земя с поредна доза изумително операторско майсторство и гледки от девствени зони със стряскащ коментар и послание какво губим ежедневно. Реализирането на поредицата отнема четири години и снимки в над 50 страни с екип от близо 600 души. 

Късометражният филм Period. End of Sentence. проследява тихата революция на достойните и решителни жени от малко селище извън индийската столица Делхи, които се противопоставят на многобройните проблеми покрай дълбоко вкоренената стигма с менструалния цикъл по най-добрия начин – като се научат сами да си произвеждат и продават превръзки.

Белите каски започва директно с чистия ужас на експлозии от бомбардировки, писъци, дим, затрупани хора и опитите на трима доброволци да спасят колкото се може повече цивилни жертви в Сирия, рискувайки всичко. Режисираният от номинирания за награда Оскар Orlando von Einsiedel е смиряващ поглед към силата на човешкия дух и отрезвяващ 40-минутен шамар за всеки, които мрънка против домашната карантина и призивите да си стоим у дома.

Пълният YouTube плейлист на Netflix е онлайн тук.