Ревю: A Very Murray Christmas

Bill Murray е природна сила, която върши чудеса с всичко, до което се докосне, назависимо дали говорим за случайно срещнати хора по улиците на Ню Йорк, нарочно притеснени рожденици и домашни партита в американските средни щати или наистина слаби филми, ама карай да върви. A Very Murray Christmas е 56-минутния коледен поздрав на Netflix за всички, които харесват американската телевизия от златните години на нейното развитие и т.нар. Christmas specials – еднократни епизоди с музикална програма от най-актуалните имена на сцената по онова време.

За A Very Murray Christmas, режисьорката Sofia Coppola и нейният любим актьор са се вдъхновили от традиционните ТВ вариетета отпреди няколко десетилетия. Историята на тяхното модерно вариете се върти лежерно и лековато и много искрено около борбата на един уморен актьор да се измъкне от живо коледно предаване навръх Бъдни вечер по време на най-голямата снежна виелица от много време насам. Sofia и Bill окупират бара и коридорите на легендарния хотел Carlyle (домакин на нюйоркската любовна афера между Kennedy и Marylin Monroe и мнозина от най-добрите джаз музиканти) за малко по-особен прочит на Изгубени в превода – Murray изглежда и играе с деликатен спомен за Bob Harris, докато редува добре познати и не толкова добре познати коледни стандарти с много изискан хумор и момолетни отклонения с философски размисли за живота и любовта.

Sofia Coppola събира обичайните заподозрени от своите филми като споменатия титан Murray, Jason Schwartzman и френската група Phoenix (в ролята на депресирани готвачи е необикновен музикален талант, много ясно), към които се присъединяват комиците-колеги от Saturday Night Live Amy Poehler, Rashida Jones и Maya Rudolph, Chris Rock, George Clooney и доскорошния музикален директор в шоуто на David Letterman, Paul Shaffer. Елегантна работа с хубав хумор и много симпатични аранжименти на иначе досадна музика, която влиза под кожата само в изпъление на големци като Murray и Sinatra.

БНТ, bTV, Нова – какво правим?

A Very Murray Christmas е в Netflix.