BMW предизвиква феновете с радикално ново лого

Феновете на BMW обичат да недоволстват. Дали ще е за новия дизайн на иконични модели или някое нововъведение, което не им се връзва с духа на компанията от Мюнхен или пък ще е тотално пренаправена предна решетка (и с основание) – поводи много. Представеното на трети март ново корпоративно лого е обречено да последва същата съдба и да поляризира най-преданите почитатели на германския автомобилен гигант.

На пръв поглед всичко си е (почти) същото. На втори такъв обаче нещата стоят по много различен начин. Появилото се за пръв път върху предния капак на концептуалния i4 радикално ново лого следва постулатите на плоския дизайн – казваме сбогом на класическия черен външен кръг (заменен от напълно прозрачен такъв) и обемния триизмерен вид и светлинни отблясъци, за да се запознаем с новия плосък минимализъм на BMW по подобие на Volkswagen, който също опростиха своето лого преди няколко месеца. Шрифтът също е редактиран, за да приближи трите емблематични букви на BMW по-близо една до друга.

За радост на по-консервативните фенове, кръглата форма остава. Същото важи за сините и бели цветове на баварската компания. Новият семпъл дизайн съчетава класически и модерен дизайн език и намеква сериозно за желание да се пласира по-лесно и запомнящо се в дигиталната епоха, но без да пренебрегва 130-годишната история на иконичната емблема. Марката е съставила и много приятна визуална хронология, за да проследите цялата еволюция:

Горната илюстрация е достатъчно очевидно доказателство за голямата еволюция на последното лого с премахването на черния кръг като най-сериозната промяна от въвеждането му през 1917. Първата радикална промяна в корпоративната идентичност на BMW за повече от 20 години обаче няма да засегне самите модели (поне засега) и ще се използва само в комуникацията на марката в стремеж да се позиционира не просто като автомобилен производител, а като такъв със сериозни връзки в технологичния свят, новите начини на мобилност и връзки между хората. Така че спокойно – старото лого си остава върху капака и на волана на обичаните модели, няма страшно.