Cos опипва пазара у нас с онлайн магазин

Няколко месеца след Uniqlo, още една минималистична марка започва деликатно да опипва пазара в България с онлайн магазин. Cos стартира доставки на колекциите облекло за мъже, жени и деца през април. Не че сме много специални, просто логичното, но предпазливо стъпване у нас е част от по-голямата пролетна (онлайн) експанзия на Балканите (с Румъния и Хърватия) и в Кипър, Гърция, Люксембург, Латвия, Литва и Естония. 

Базираната в Лондон марка винаги е избягвала директните преднамерени асоциации със своята компания-майка и определенията за по-готина, по-минималистична, по-трайна, по-скъпа и въобще по-софистицирана алтернатива на H&M. Макар и създаден изцяло от шведския гигант за бърза мода, Cos (съкратено от измислено не без липса на въображение име Collection of Style) оперира независимо и прави всичко възможно да се дефинира като предпочитана марка за модерен, функционален и премислен дизайн на преоткрити класики и ежедневно базово облекло извън времето, съчетаващо традиционни кройки и нови техники за обработка на текстил в семпли колекции, предназначени да издържат повече от един сезон в гардероба.

Кадър от каталога на Cos за пролет/лято 2020 © Zoe Ghertner за Cos

Още с откриването на първия магазин на лондонската Риджънт Стрийт през 2007, Cos постила килимчето за още един софистициран бранд на шведите (Arket), но не и преди да се настани удобно на десетки пазари и да се замеси имиджово с подкрепа и творчески колаборации с всевъзможни новоизгряващи и установени (The Donald Judd Foundation) артисти, хореографи (Wayne McGregor), архитекти (Sou Fujimoto, AFSO/André Fu), галерии (Serpentine Galleries), музеи (The Guggenheim), изложения (Salone del Mobile, Frieze и Design Miami/), колеги (Opening Ceremony, Mr Porter) и креативни студия (Snarkitecture, Studio Swine).

Кадър от каталога на Cos за пролет/лято 2020 © Zoe Ghertner за Cos

Очаквано, онлайн магазинът в България отваря другия месец с колекциите за пролетта и лятото на 2020 – прилична селекция от базово облекло за мъже с модерни обрати ала художникът по костюмите на Wes Anderson, който се бръща от поучително пътуване в Индия (по-ярките цветове в иначе пастелната гама, скъсени дължини и широкa кройка в панталоните, доволното количество чехли), иска да експериментира с иновативни платове и устойчиви материи (органичен, рециклиран и вторично преработен памук, деним с восъчно покритие и тъкани, боядисани с багрила на растителна основа или със силно усукани нишки и лаково покритие), но и не забравя за скандинавския минимализъм и практичност в ежедневието.

Шлифер от мъжката колекция на Cos за пролет/лято 2020
Шлифер от мъжката колекция на Cos за пролет/лято 2020
Якета от мъжката колекция на Cos за пролет/лято 2020
Яке и анорак от мъжката колекция на Cos за пролет/лято 2020
Сака от мъжката колекция на Cos за пролет/лято 2020
Пуловери от мъжката колекция на Cos за пролет/лято 2020
Пуловери с висока поло яка от мъжката колекция на Cos за пролет/лято 2020
Ризи от мъжката колекция на Cos за пролет/лято 2020
Риза и близа от мъжката колекция на Cos за пролет/лято 2020
Панталони от мъжката колекция на Cos за пролет/лято 2020
Панталони от мъжката колекция на Cos за пролет/лято 2020
Панталони от мъжката колекция на Cos за пролет/лято 2020

До редакционното приключване и публикуване на материала не получихме отговор за цената на доставка до България, за да преценим дали е изгодна алтернатива на пазаруването през Gab_co или в някой от близките магазини на Cos в Букурещ или Истанбул. Ако се случи, ще поясним.

Cos е онлайн тук.