Mind the GAP

Открита през 1969 в Сан Франциско, Gap е един от най-популярните американски брандове с продажби за около 4 мил. долара през 2009. В 1140-те си магазина в Щатите (и още 300 извън тях), Gap предлагат елегантни дрехи на добра цена и с добро качество. Изграждайки визуалния език на марката в последните години, Gap станаха еталон за модерна, жива и изтънчена марка. Логото им имаше умението да обобщи и съхрани всичко това в синия си квадрат и събраната, серифна типография, създавайки усещането за луксозен, но достъпен бранд.

Без много шум, макрата обяви ребрандиранто си вчера, посредством сайта си. Също като дрехите, новото лого е елегантно без да е претенциозно или да привлича вниманието. В последните години, Gap използваха Helvetica доста често в най-различни промо и рекламни материали и донякъде това изглежда като логична стъпка — дълбокоуважания шрифт да се превърне и в икона на марката, а синия квардат — декоративно допълнение.

Въпреки това, новото лого изглежда някак банално и скучно. Изглежда наивно и определено не провокира купувача. Поставеняйки логото на Old Navy (дъщерния нискокласов бранд на Gap), до това на Gap, Old Navy е марката, която изглежда луксозна и качествена. А трябва да е точно обратното.

Лично на нас, леко ни намирисва на PR трик, или така наречения „publicity stunt“, дано времето не ни опровергае.

Новото лого има и Twitter акаунт @GAPLogo, където можете да проследите какво мисли за всички критики по негов адрес.

Бележка, 25.10.2010: Седмица по-късно от Gap се отказаха от новото лого, заради подчертана негативната реакция към новото лого от Интернет общността. Новината беше посрещаната радушно от много онлайн потребители, скептично от тези, според които реакцията на компанията беше погрешна, и с усмивка от тези, които приемаха новото лого като комуникационен трик.