4 наистина яки групи с концерт в София през следващите седем дни

Първите десет дни на февруари се заформят като мини Pitchfork фестивал за софийската клубна сцена покрай концертите на четири секси групи, които си заслужават всяка стотинка:

Французите от Last Train свирят приятен рокендрол със стадионни амбиции, който заспива много добре и в по-интимната атмосфера на малък и потен клуб най-малкото защото е рафиниран постоянно през последните 13 години по време на чести турнета с много дати. Най-новият им албум се казва The Big Picture и излиза в средата на миналия септември.

7 февруари, петък, след 21:00 в Строежа. Билети от 12 лева в Eventim и 15 лева на входа на клуба в деня на концерта. Повече информация има тук.

Концертът на Mondo Generator в София е обречен да събера най-зашеметяващо красивите рокендрол момичета в града на едно място. Все пак говорим за дългогодишния проект на американския мултиинструменталист, вокалист и композитор Nick Oliveri, който е бивш член на легендите Queens of the Stone Age и Kyuss и чест колаборатор на велики имена като Mark Lanegan и Turbonegro. Преслушайте албумите Cocaine Rodeo и A Drug Problem That Never Existed, за да се подготвите и за чисто новия албум на бандата, който излиза в края на февруари.

12 февруари, сряда, след 20:00 в Mixtape 5. Билети от 35 лева в Bilet.bg и 45 лева на входа на клуба в деня на концерта. Повече информация има тук.

Молчат дома дебютират в България малко преди да станат много, ама наистина много големи. Малко преди да се отправи на голямо американско турне, беларуското даркуейв синтпоп трио на Егор Шкутко (вокали), Роман Комогорцев (китари, синт, дръм машина) и Павел Козлов (бас) подписва договор с влиятелния независим лейбъл Sacred Bones Records (Amen Dunes, Jenny Hval, Zola Jesus) и минава да го полее и на Балканите с обилна доза 80-тарски градски мрак, обсебил съзнанието на по-зависимите меломани още с първите им два албума С крыш наших домов и Этажи. Организаторите от Аларма Пънк Джаз и Ной! Берлин са поканили и хърватина Горан Лаутар да подгрява с неговия проект Neon Lies, така че всичко е точно.

13 февруари, четвъртък, след 20:00 в голямата зала на Mixtape 5. Билети от 25 лева в EpayGo и 30 лева на входа на клуба в деня на концерта. Повече информация има тук.

Името на Tsar B се вписва идеално в българския исторически контекст, но музиката на девойката няма нищо общо с нашите ширини. Белгийката Justine Bourgeus музикант, продуцент и класическа цигуларка, която дълбае в алтернативното и леко мрачно арендби звучене, вдъхновено от артисти като Bjork и Grimes, 90-тарските певици на споменатия жанр и бароковата музика. Последното й носи куп сравмения с изпълнители като M.I.A., Banks, Sevdaliza и FKA twigs, но най-голямата й сила е да прави музика, обичана от хореографите – парчетата на Цар Би служат за основа на над 200 танцови хореографии в YouTube и над 750 в Instagram.

3 февруари, четвъртък, след 20:00 в Black Flamingo Bar. Билети по 15 лева от Paysera и на входа на клуба. Повече информация за концерта има тук.