От изток до запад със Sevdaliza в София

© Bethany Vargas

Първият задължителен концерт в София за 2018 е ясен. Един от най-обещаващите артисти в авангардната поп музика Sevdaliza пристига в София по покана на ReelFeel и Boyscout, за да представи дебютния си албум Ison на 10 февруари в ДНК като част от турнето The Wandress, което се връща в Европа след бърз скок до Австралия.

Родена в Техеран през 1987, Sevda Alizadeh се мести със семейството си в Холандия едва на 5. Израстването между две култури й дава космополитен поглед към света – освен фарси и холандски, говори английски, френски и португалски. На 16 се изнася от дома, след като печели баскетболна стипендия и по-късно дори успява да влезе в холандския национален отбор, но след като завършва магистратура по комуникации, рязко сменя посоката и започва да се занимава основно с музика. Звученето на Alizadeh може да се опише като експериментален поп, вдъхновен от Иран и Запада – мелодични и неконвенционални вокални линии с елементи на алтернативно арендби, трип хоп и индъстриъл.

Дебютното й EP The Suspended Kid излиза в началото на 2015, но Sevdaliza печели по-сериозно внимание с That Other Girl – сингъл от последващия мини-албум Children of Silk. Доказва се както като музикант, така и като визуален артист, за да се наложи постепенно като един от най-интригуващите съвременни изпълнители с видеата си, за които пише сценарий и отскоро също режисира. Нежен провокатор и в музиката, и с визията си, Alizadeh борави с теми като идентичността в глобализиращия се свят и преосмисля отношението към голотата и пластмасовия идеал за красота на женското тяло.

Не се притеснява да изразява и политически позиции чрез музиката си – песента Bebin от началото на 2017 е протест срещу президентския указ за така наречената забрана за влизане на граждани от няколко мюсюлмански държави в САЩ на Donald Trump. Най-големият успех засега е Human от Ison, от който излязоха още други силни сингли като Marilyn Monroe, Hero, Hubris и брилянтни видеа към Bluecid, Amandine Insensible и Hear My Pain Heal. По всичко личи, че най-доброто предстои. Очаквано, нямаме търпение.

Sevdaliza е в ДНК на 10 февруари. Билетите струват 30 лева и ще са в мрежата на Eventim и ePay-Go от сряда.