Картели ловят риба? Море от сенки е жесток документален трилър

© National Geographic

Документалната дивизия на National Geographic има забележителен усет за продуциране на жестоки заглавия. След наградения с Оскар, Еми и Бафта шедьовър Сам на скалата, сирийските драми Пещерата и Ад на земята и природонаучния Джейн, американският канал очарова и с документален трилър за борбата по спасяването на най-застрашените китове в света.

Море от сенки обаче съвсем не е поредния обикновен документален филм на природонаучна тематика. Имате си работа със смразяващ, напрегнат и абсолютно реален криминален трилър (по думите на Los Angeles Times), в който са намесени мексикански картели, китайски трафиканти, силно застрашени от изчезване калифорнийски морски свине и спасителен екип, рискуващ собствения си живот, за да спаси един животински вид.

© National Geographic

Мексиканските картели я наричат кокаина на морето. Китайските трафиканти я търсят заради суверенното вярване в чудотворните лечебни свойнства на плавателния й мехур, който струва повече от злато. Специфичната за калифорнийския залия риба тотуаба е жертва на бракониерство, което се развива с тревожни темпове. Очаквано, уловът на тези изключително редки риби застрашава не само тяхното съществуване, но и всички морски видове в района като китовете вакита (въпросните калифорнийски морски свине).          

Действието в документалния трилър препуска между размирните улици на рибарското градче Сан Фелипе, в бляскавия метрополис Мексико сити и в привидно спокойните крайбрежни води на полуостров Долна Калифорния. В центъра на борбата срещу бракониерите е екип от способни морски учени, еколози, разследващи журналисти и агенти под прикритие, които имат достатучно големи топки, за да се изправят срещу абсолютно безмилостна международна престъпна организация. Остава повече хора да им обърнат внимание и да се действа, иначе лошо.    

Море от сенки е по National Geographic.