Сивият фотоапарат на Leica за Hodinkee е най-красивият им въобще

Leica обича да подмокря феновете със скъпи и ограничени фотоапарати в партньорство с марки като Hermès и Zagato. Последното специално издание на уважаваната немска марка обаче е малко по-различно.

Така нареченото призрачно издание на Leica M10-P за Hodinkee е резултат от дългогодишната обсесия на създателя на независимата часовникарска медия с еволюцията на предмети, които са извън времето. И по-конкретно от неговия първи дайвър часовник с избледнял призрачен циферблат и безел, който Benjamin Clymer придобива в началото на своята кариера.

Както се вижда и на самите снимки, първата колаборация между немската компания и часовникарския сайт не прилича на нито една друга Leica в историята. Традиционното тяло от магнезиева сплав на миналогодишния популярен модел Leica M10-P се сдобива с ужасно сексапилна горна и долна част от месинг, преди да бъде боядисано по стъаромодния начин на ръка с топло сиво покритие. Централната част пък е облицована със скъпа грапава кожа в циментово сиво и кореспондира по ужасно привлекателен начин с акцентите в бяло и сиво.

Познатата червена точка върху сивия 35mm Summilux-M обектив с красив правоъгълен сенник също e сива, а самият фотоапарат върви със спортна каишка под формата на дебело и сиво найлово въже.

Досущ като при всеки друг фотоапарат от серията М, за създаването и сглобяването на ръка на хиляда различни компоненти са необходими общо 15 часа във фабриката във Вецлар, за да може да се гарантира и тихото и бързо движение на механичния затвор. Затворът на М10-Р всъщност е най-тихият от всички аналогови и дигитални M модели в над стогодишната история на немската марка. Допълнителна дискретност дава и решението да се добави индивидуален номер върху клампата за допълнителната светкавица и надписа Ghost Edition For HODINKEE под капака за батерията.

M10-P всъщност предлага всички технологични предимства на уважаваната серия M, но с изцяло нов тъчскрийн LCD дисплей, за да проверявате фокуса или да преглеждате детайли в реално време. Очаквано, само 250 комплекта Leica M10-P Ghost Edition for HODINKEE са предвидени за производство и продажба в онлайн магазина на Hodinkee и избрани бутици на немската марка срещу скромните $15000. Попитахме приятели-фотографи дали тази цена отговаря на характеристиките или е обикновено маркетингово упражнение и получихме отговор, че с подобен обектив си заслужава напълно. Но и с заради 50-те нюанса сиво, решението е вече взето.

Повече информация за фотоапарата на Leica за Hodinkee има тук.