Alex Honnold свива стомаси от страх в Сам на скалата

Истинският живот винаги е по-страшен. Особено когато говорим за пасивно съзерцаване на един от най-забележителните атлетически подвизи в историята на професионалното скално катерене. Но не с въжета, а съвсем сам и без подсигуряване, което да ти спаси живота.

Дръзките соло изкачвания на професионалния катерач Аlex Honnold го превръщат в една от най-уважаваните и вдъхновяващи живи легенди в този спорт. Талантливият симпатяга със скромно и ненатрапчиво поведение е главен герой в отличения с Оскар и Бафта за най-добър документален филм Сам на скалата – визуално изумителен и съкровен портрет на смел, решителен и много добре подготвен катерач, който осъществява дългогодишната си мечта да изкачи сам и без въже 914 метра на прочутата скала Ел Капитан в националния парк Йосемити.

Дори само трийсет секунди от трейлъра са достатъчни да стегнат стомаха на всеки с и без страх от височини, но Сам на скалата е много повече от напрегнат документален трилър за атлет, поставил на изпитание тялото и психиката си в стремеж към триумф над невъзможното. Режисьорът на филма Elizabeth Chai Vasarhelyi и световноизвестния фотограф, оператор и планинар Jimmy Chin (двойката зад другия катерачески документален филм Meru) се борят със собствения си страх да рискуват да видят в кадър падането на своя приятел и именно заради това подхождат повече от лично към снимките на Сам на скалата.

Като съпруга на катерач, Vasarhelyi се интересува живо от емоционалните въпроси около катеренето. За мен бе важно филмът да изследва не само вътрешните диалози на Alex, но и взаимоотношенията му със семейство и приятели, както и зараждащата се връзка с неговата приятелката. Искахме да видим как тя живее с неговите рискове и как той балансира между стремежите си в катеренето и личния живот. Получила се е жестока история за границите на човешкия дух, справянето със страха и какво означава да водиш смислен живот въобще.

Телевизионната премиера без реклами на Сам на скалата е тази вечер от 20:55 по National Geographic (с повторения същата вечер от 23:55, 5 март от 8:55, 9 март от 22:00 и 26 март от 19:00). Може да го гледате и на голям екран като част от Международния София Филм Фест – 12 март от 18:00 в Люмиер Лидл и 25 март от 20:30 в Дома на киното.