ЧЕСТНО РЕВЮ: Тримерът за лице, коса и тяло Braun MGK7021

Мултифункционалният тример се появява в живота на мъжа тогава, когато може да си позволи да не ходи гладко избръснат или започне да проявява интерес към поддържането на добра брада – нещо като опит да придобием една от хубавите черти на Ryan Reynolds и David Gandy или просто да дефинираме акуратно и много по-ясно силните и да прикрием по-слабите черти на лицето с оформяне на брада, независимо дали говорим за гъста мотоциклетна или едва набола.

Независимо дали тепърва сте решили да пробвате такова устройство или сте в усилено търсене на следващо, долните редове се опитват да представят цялостната картинка от последния мултифункционален тример на Braun MGK7021, който се пояявява в редакцията със заявка да е най-добрият им досега. Казваме мултифункционален, защото подобно на всички марки в бизнеса с мъжка грижа, и немската компания не залага само на класически отделни уреди за подстригване и оформяне, а и на подобни 10 в 1 машинки със сменящи се приставки и глави, способни да овършеят окосмяването по цялото тяло.

Ако тепърва посягате към подобен мултифункционален тример, запомнете две неща, които не трябва да пренебрегвате още преди да се замислите за различните функции – водоустойчивост и бързо зареждане, на пръв поглед дреболии, които променят цялата игра в банята, особено ако бързате и имате нужда от мигновено оформяне. Още с отварянето на кутията на MGK7021 става ясно, че този тример на Braun отговаря на няколко важни условия – да се усеща добре в ръката и да пасва идеално в дланта, да е лек, да влиза лесно в ръчния багаж (със специална гумена торбичка), да е подходящ за употреба под душа и да има достатъчно батерия (100 минути работа с едночасово и едно бързо подстриване с петминутно зареждане).

Този тример на Braun съдържа осем различни части за бради, коси, телесно, ушно и носово окосмяване, заедно със самобръсначка Gillette Fusion ProGlide с пълнител от две ножчета, за да оформяте максимално добре. Пакетното предложение на немската фирма е добра оферта, защото плащате малко повече, но се сдобивате с един единствен уред с многобройни възможности, вместо да инвестирате в повече от една машинки, които реално вършат едно и също. Макар и да не блести със забелeжителен дизайн, какъвто бихме очаквали от наследниците на Dieter Rams, MGK7021 компенсира с наистина леко тегло и ергономичност, така че да не се изплъзва.

Какво има в кутията? Oсвен основното тяло на машинката и самобръсначка Gilette, има и тример с ножчета от неръждаема стомана, четири гребена с общо 13 настройки за дължините от от 0,5 до 21 мм, тример за тяло, тример за уши и нос, приставка за бръснене и тример за детайли, красива поставка за зареждане, кабел и торбичка.  

Как се справя с косата? Никаква идея. Ако вече се подстригвате сами с тример или машинка или искате да се научите, честито или успех. Но кому е нужно да се откаже от месечната разходка до фризьора, за да побъбрите за футболни резултати, съвети за родителство и 90-тарски рокендрол?

Как се справя с брадата? Екстра. Освен достатъчния брой приставки за пробване на различни дължини (набола, къса, средна или дълга брада), този тример на Braun печели червена точка с автоматичния си мотор, който осигурява постоянна скорост на работа, без да дърпа и да скубе. Оформянето на прецизните линии и ъгли по шията и лицето с основната тример глава върви леко, а малките зони около устните се оформят без проблем с  тримера за детайли или малката бръсначка. За разлика от тримери за брада като Philips Seria 7000 обаче, моделът на Braun няма отделение за косми и има нужда от свикване, преди да започнете да контролирате къде и колко се пръскат. Другият вариант е да го ползвате директно под душа. Независимо дали искате да поддържате набола или по-дълга брада, едва ли ще използвате повече от две приставки

Как се справя с тялото? Прилично с космите по гърдите и подмишниците, все пак има специална глава за тяло, която подстригва до идеално гладко състояние. Остава въпросът обаче защо Braun не са предвидили две-три ориставки с различни дължини за хора, които не искат да се бръснат до кожа, а само да я подстригват върху гърдите. Винаги може да използвате и приставките за брада, ама все пак?

Колко лесно се сглобява, разглобява и чисти? Доста. 100-процентовата водоустойчивост позволява не само използване под душа, но и лесно измиване под течаща вода на основната машинка и всички приставки, които сте ползвали. Отделните части се свалят и слагат без излишни усилия и не тракат, поне засега.

Колко ще издържи? Зависи. Макар и ножчетата да са от неръждаема стомана, останалите части са от пластмаса и не е много удачно да го/ги изпускате или нещо подобно. Животът му зависи най-вече от редовното смазване и почистване на остриета, тяло и накрайници, но най-вече и от честотата и интензитета на употреба.

Струва ли си сравнен с други мултифункционални тримери на Braun като MGK5045, MGK5060 и MGK5080? Aко имате някой от първите да, определено. Ако разполагате с MGK5080, не съвсем. Единствената разлика е мини бръсначката и поставката за зареждане.

Обективно погледнато, MGK7021 е много добре измислен и очаквано добре направен мултифункционален тример, които балансира отлично между цена (макар и малко по-скъп от други сходни модели), качество и представяне. Дори само възможността да поддържа добра набола брада, да се ползва без проблем под душа и да се зарежда за пет минути за едно бързо на красивата си стойка са достатъчно основателни причини да го пробвате. Дори да ви писне, винаги можете да се върнете към доброто старо гладко бръснене – вкарали са ви нова самобръсначка в кутията.

Тримерът Braun MGK7021 струва 165 лева в търговските вериги. Boyscout тества мостра, предоставена от Braun България.