Гладко бръснене и добър мустак за Movember, а и въобще

© Mitchell Griest

Ежедневното бръснене, подстригване, оформяне и грижа за брадата и мустака е постоянната рутина, която преследва мъжете до живот, освен ако не сте с David Letterman-ска екстраваганца. Въпросната грижа обаче е още по-актуална през ноември, когато пускаме мустак, за да привлечем внимание към сериозните проблеми на мъжкото здраве в подкрепа на ежегодната инициатива Movember. Заедно с Braun България и тяхната нова супер самобръсначка споделяме съвети за гладко бръснене и перфектен мустак, които помагат не само да ангажираме хората в разговор по горните важни теми, но и да подобрим сутрешната рутина въобще.

КАК ДА СЕ БРЪСНЕМ ВЪЗМОЖНО НАЙ-ГЛАДКО?

© Supply

Държите на идеално гладката кожа и пускате леко набола брада само по време на ваканция? Екстра, следвайте тези шест лесни стъпки за постигане на максимално блестящ резултат в ежедневното бръснене:

#ДАЙТЕ СИ ВРЕМЕ. Преминаването от електрическа самобръсначка към обикновена и обратно изисква поне месец, за да може кожата да свикне с новия начин на бръснене. Постепенната адаптация подсигурява срещу порязвания и досадно зачервяване.

#ВНИМАВАЙТЕ С ПРЕКАЛЕНО ГЪСТАТА И ДЪЛГА БРАДА. Независимо дали сте с обикновена или електрическа самобръсначка, винаги ползвайте тример, за да се подготвите вашата гъста и дълга брада за момента на финално сбогуване. Тази оптимална подготовка е крайно необходима не за друго, а за да не прецакате своите верни бръсначи.

#ОПЪВАЙТЕ СМЕЛО. Използвайте свободната ръка, за да опъвате кожата върху чувствителните места и такива, които се нуждаят от по-внимателно и гладко бръснене, преди да ги минете с машинка. Така постигате не само по-гладко плъзгане на самобръсначката по кожата, но и по-гладко бръснене на самата брада.

#ДВИЖЕТЕ СЕ В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА. Дръжте самобръсначката под ъгъл от 90° спрямо кожата и я движете обратно на посоката на растеж на косъма. Не забравяйте, че намаляването на постоянните допълнителни минавания върху една и съща зона редуцира възможността за зачервяване и дразнение на кожата.

#НАТИСКАЙТЕ. Внимавайте да не се порежете, но все пак натискайте достатъчно силно при бръснене, за да постигнете възможно най-гладкия резултат с най-малко повторения на една и съща зона.

#НАПРАВЕТЕ ЪПГРЕЙТ НА ХАРДУЕРА. Отговорът на всички въпроси за доброто бръснене е 9260. И по-точно новата и наблъскана с полезни технологии 9-та серия на електрическата водоустойчива самобръсначка Braun 9260 за сухо и мокро бръснене, която се плъзга по кожата с пет бръснещи елемента с титаниево покритие, вършее със завидните 40 хиляди режещи движения в минута, има три тримера и най-важното – разполага със система за защита на кожата Skin Guard за допълнителен комфорт.

КАК ДА ОФОРМИМ ПЕРФЕКТЕН МУСТАК?

© Ashkan Forouzani

Искате смел и мъжкарски стил, който ви отличава отдалеч? Добре поддържаният мустак е идеално решение за лицето не само за Movember, но и през цялата година. Да, изисква известно количество грижи, внимание към детайла и отличен вкус, но пък изглежда страхотно, ако е направен като хората. Ето пет лесни стъпки:

#ПУСНЕТЕ СИ ДВУСАНТИМЕТРОВА БРАДА. Досущ като останалите начини за стилизиране на брада, мустакът се нуждае от време, за да бъде оформен по най-добрия начин. Трябва да оставите брадата на спокойствие, за да разчитате на достатъчна дължина и гъстота, необходими за безпроблемно оформяне. Два сантиметра стигат – нито прекалено къса, нито прекалено буйна. Веднъж пораснал, вече сте готови да превърнете този буен звяр в истински джентълмен.

#ПОДСТРИЖЕТЕ БРАДАТА С ТРИМЕР. Преди да се съсредоточите върху зоната над горната устна, започнете директната елиминация. Добавете гребена за брада на вашия тример и избере необходимата дължина – първо с два сантиметра, а после с един, за да разберете кой от двата е най-подходящ за вашия косъм. Минете внимателно цялата брада с избраната настройка, без да пропускате нито една зона. След като постигнете нужната дължина на окосмението върху цялото лице, може да пристъпите към оформяне на зоната около мустака. Махнете гребена и използвайте главата на своя тример, за да оформите около него, започвайки от врата и минавайки към бузите и брадичката. Внимавайте да не подкарате зоната над горната устна по навик. Когато сте готови, започнете работа върху мустака и неговата форма. Първо с краищата, а после и със съществената част. Не забравяйте да го правите бавно, внимателно и симетрично.

#ИЗБРЪСНЕТЕ СЕ ГЛАДКО, ЗА ДА ГО ПОДЧЕРТАЕТЕ. Логично, избръснете до кожа останалите окосмени зони по лицето, за да постигнете още по-забележителен (в буквален смисъл) резултат (стъпките по-горе). Колкото по-гладки бузи, врат, брадичка и челюст имате, толкова по-сериозен мустак отглеждате. Ако ползвате ръчна самобръсначка, намокрете лицето и брадата с топла вода и сложете пяна (или направо се бръснете след душ, когато косъмът е най-мек) и атакувайте обратно на посоката на растеж на косъма с единични, продължителни движения, докато кожата извън зоната на мустака не е идеално гладка. Повторете зоните, които изискват повече време, за да не пропуснете някой досаден косъм.

#ХИДРАТИРАЙТЕ, ОФОРМЕТЕ И СИ ГО НОСЕТЕ ГОРДО. Използвайте балсам за след бръснене или универсален хидратант като този на Dior, за да предотвратите зачервяване и суха кожа. Останалото е лесно: носете своя мустак с гордост и не забравяйте да го освежавате на всеки няколко дни. Внимавайте за заблудени косми, поддържайте и двете страни равни, бръснете се гладко поне през ден и го променяйте достатъчно често, за да не ви доскучае. Има всевъзможни вакси и балсами за брада и мустаци, които ви помагат да стилизирате с лекота. Като задобреете с поддръжката, пробвайте по-екстравагантни стилове за по-дълъг косъм, за да завивате краищата и други стилни хитрини. И в двата случая сте притежател на страхотен мустак.

© Makson Serpa

Публикацията излиза със съдействието на Braun България и новата 9-та серия на електрическата самобръсначка Braun 9260. Включете се в кампанията Месец на значимите неща – влезте в сайта, за да отгледате виртуално мустак, като създадете свой аватар в духа на Movember и получите шанс той да се появи на тениски, предназначени за продажба с благотворителна цел в The Barber Shop. Всички приходи отиват за профилактика на рака на простата на вече пенсионирани културни дейци от Съюза на българските артисти.