Време (и добра грижа) за бради

© Пи за Boyscout

Брадите са онова за мъжете, което гримът е за жените. Авторът на тези думи е забулен в мистерия, но истинността на самото твърдение се потвърждава многократно в различни периоди от историята на брадите. Реалността обаче е, че с рошава и неподдържана брада правите не просто лошо впечатление, а си създавате доста неприятен имидж в очите на околните. Пускате брада за пръв път покрай Movember, защото ви е омръзнало да се бръснете всяка сутрин или просто искате да посрещнете зимата с допълнителна защита? Екстра! Как да се грижите за нея? Лесно. Писателят и ентусиаст на тема бради Нинко Кирилов помага с практични и бързи съвети как, защо, кога и, не на последно място, колко бързо. Не всички биха заложили на професионални бръснари, макар да си струва да опитате такъв поне веднъж. Ако все пак сте твърдо решени да се грижите сами за своята брада в домашни условия, резюмираме съвсем накратко базовите процедури и колко време средно ще ви отнемат.

Подстригване на брада с тример
Време: 8-10 минути
Доброто подстригване изисква опит, който неминуемо се трупа с времето. Най-елементарният съвет: започнете с по-голям номер на приставката, отколкото мислите, че ще ви е нужен, и постепенно намалявайте, ако се наложи. Важно е преди всичко да съобразите желаната форма на брадата спрямо структурата на лицето. Много вероятно е за различните зони да се налага да ползвате различни приставки, затова изберете тример с различни степени и приставки. Няма да сбъркате с модел от Phillips или Remington, особено ако е водоустойчив.

Подстригване на брада с ножица
Време: 3-4 минути
Неминуемо дори след старателна работа с тример се налага да впрегнете и ножицата в борбата срещу по-непокорни косми. И тук съветът е логичен: не посягайте към първата универсална ножица в близкия магазин, а си поръчайте специална. Цените не са шокиращи, а удобството и функционалността са несравними. И, да, за подрязване на мустаци ножицата е просто задължителна.

Измиване на брада
Време: 5-7 минути
Правилната температура на водата за измиване на брада е топла, но не гореща. Препоръчваме шампоани и сапуни, предназначени специално за лицево окосмение – те подхранват и омекотяват косъма и предотвратяват крайно нежеланото лющене на кожата под брадата следствие на всякакви дерматити, които и докарват доста неприятен външен вид.

Подсушаване
Време: 3-4 минути
Най-добрият вариант според специалистите е естественото подсушаване на косъма – попивате излишната вода с мека хавлиена кърпа и оставяте слънцето и вятърът да свършат останалата работа. Ако обаче процедурата се случва през студените месеци и сте отгледали по-сериозна брада, може да се наложи да използвате и сешоар. Да, да, знаем – звучи смешно, а и не е особено полезно за косъма, но минута-две не са фатални.

Бръснене
Време: 5-7 минути
Лесно можете да откриете добри бръсначи от сериозни марки, чиито цени варират много. Ако обаче не сте виртуоз с бръснача и не ви се иска да експериментирате на толкова видима повърхност като лицето, заложете на обикновената самобръсначка с едно или няколко ножчета. Важно: сменяйте достатъчно често ножчето или самата самобръсначка – все пак не искате да се дерете излишно за видимо незадоволителен резултат, нали така?

Преди да посегнете към избрания инструмент за бръснене, използвайте топла (не гореща, да предупредим отново) вода, за да овлажните хубаво избраните за бръснене зони по лицето и врата. Нанесете пяна или гел за бръснене, като се стараете да размазвате с четка или ръце срещу косъма, за да омекнат значително по-лесно и да разчитате на по-безболезнено бръснене. Още нещо: по-голямата прецизност изисква време, но нищо не пречи винаги да се стараете към перфекционизъм. И последно: ако брадата ви има собствен характер или расте и по скулите, не я оставяйте – не бъдете чичката с няколко снопа дълги косми над линията на бръснене. Ако става дума за един-два косъма ренегати, пинсетата решава проблема, но скубете само там, където категорично сте сигурни, че никога няма да имате нужда от косми – ще спрат да растат след известно време.

Балсам за след бръснене
Време: 3-5 минути
Да си говорим сериозно – онова класическо плясване на афтършейв със спирт, нерядко придружено от писъци и подскачане, трябва да остане в миналото. Немалко марки предлагат афтършейв балсами, които вършат същата работа за дезинфекция без досадно щипене, а освен всичко друго и хидратират кожата. Разбира се, самото нанасяне на балсама отнема под минута, но е хубаво след това да изчакате достатъчно време, за да може раздразнената от бръснене кожа да попие и едва тогава да пристъпите към следващата стъпка.

Топла кърпа на лицето
Време: 2-3 минути
Брадата трябва да е подсушена, но достатъчно затоплена, за да е мека и податлива за предстоящо използване на продукт. Трябва ви топла кърпа, но не летите с KLM? Пригответе малка кърпа за лице, сгънете я добре и я залейте с малко гореща вода, след което изцедете излишната течност, уверете се, че кърпата не е вряла и покрийте бъдещата си великолепна брада с нея. Да, усещането е малко като в сауна за лице или нещо подобно, но този етап си е необходим. Важно: тази процедура върви и преди самото бръснене, трябва само да покриете с кърпа местата, които ще атакувате със самобръсначката.

Олио, балсам или вакса за брада
Време: 1-2 минути
Специализираните продукти за лицево окосмение имат няколко функции – подхранване на косъма, грижа за кожата под брадата и оформяне при по-дълга брада. Олиото вероятно е най-използваният (и наистина полезен) продукт, а разликата се забелязва дори след 1-2 употреби – след хубаво втриване в брадата косъмът изглежда лъскав, здрав, но не и неприятно мазен.

За дълга брада обаче препоръчваме балсам. Първоначално самото нанасяне може да изглежда леко неприятно (изглежда като мас), но след втриване в косъма и кожата отдолу ефектът е впечатляващ. А, да – в този случай няма да е лошо да се сдобиете с дървен гребен за брада. Специалистите твърдят, че той най-добре разнася балсама или олиото, като поема част от тях. Ваксата от своя страна е предназначена предимно за мустаци, заради способността да ги привежда най-добре в желаната форма. Има доста чужди марки, но можете спокойно да заложите на българското (сори за клишето) като Bradabrat, които предлагат олио, балсам, сапун, ножици, гребени и какво ли още не за офирмяне на лицево окосмяване.

Като теглим чертата се оказва, че всички тези процедури отнемат общо 35-40 минути – не малко, но значително по-кратко от времето, което някои момичета отделят за разкрасяване на своите лица. За финал, не забравяйте, че отглеждането на брада съвсем не е признак за небрежност, а точно обратното – изисква време и грижа и демонстрира отношение към самия себе си. А това несъмнено се забелязва от когото трябва.