Киноточка представя щатско документално кино на необичайни места

Човешки права, грижа за природата, предприемачество, култура, изкуство, идентичност, семейство, свобода, любов – универсални теми, които оставят малко място за безразличие и вероятно никога няма да престанат да вълнуват. На тях са посветени и заглавията в Киноточка – нов формат от хората зад Блок Кино, които лятно време излъчват бг филми на открито в междублокови пространства. Новата инициатива в партньорство с американското посолство залага на безплатни прожекции на щатско документално кино на необичайни места.

Селектираните филми са част от каталога на American Film Showcase, включващ някои от най-значимите съвременни американски документални ленти, а първата прожекция е посветена на връзката кино/музика през погледа на Matt Schrader и неговия Партитурата: филм за филмовата музика. Подобаващо, мястото на събитието е Първо студио на БНР, където можете да гледате интервюта на младия американски режисьор с над 60 композитори, режисьори и оркестранти, включително ветерани в жанра като Hans Zimmer, John Williams и Quincy Jones.

Следващите заглавия на ежемесечните прожекции са екологичният Пластмасов океан, танцовият Неспокойно създание: Уенди Уилън и Тесни рамене: Преосмислянето на Барби, посветен на правата на жените.

Партитурата: филм за филмовата музика е на 10 декември от 19:30 в Първо студио на БНР. Входът е безплатен след предварително записване тук.