Европейско турне

За последния почивен ден предлагаме бърза разходка до няколко класически европейски дестинации. Представяме четири саундтрака с предимно класическа музика, които пренасят във времето и в посока Милано, Лондон, Мадрид и Берлин, и вършат перфектна работа за озвучаване на голямото неделно чистене, четене, философстване, пиене на вино или напълно безхаберно почиване.

_

Милано

Макар композирани и записани преди филма от 2009 при това от американец, за пръв път чухме John Adams-овите произведения за оркестър от 80-те като повече от естествен фон на ефервесцентния и изискан Милано в грандиозната трагедия Io Sono L’amore (Аз съм любовта) с Tilda Swinton. Деветте композиции живеят в собствен пълнокръвен ритъм, стигайки на моменти до съвършено помпозна драматичност като в Lollapalooza. Открива епичната 12-минутна The Chairman Dances, която препуска и жужи като утрото на нов ден.

_

Лондон

През 63-та година е излъчен тв филмът Elizabeth Taylor in London, който показва една от най-големите американски кино звезди тогава в родния й Лондон. В любопитния документален филм вече 31-годишната Taylor разказва свои спомени, чете стихове на William Wordsworth (в клипа по-долу) и Elizabeth Barret Browning, драматично рецитира фундаментални речи на британски крале и държавници – военни, патриотични, любовни. Най-силните са запечатни и в регалния и приказен саундтрак, композиран от John Barry, комуто дължим повечето легендарни теми към филмите за James Bond.

_

Берлин

Der Untergang (Падението) от 2004 проследява последните дни на Adolf Hitler в нацистка Германия от 45-та, скътал се в берлинския си бункер, където се жени за Eva Braun, дни преди да се самоубият. 19-те кратки композиции на германския филмов композитор Stephan Zacharias са тежки и вълнуващи, с изключение на два немски шансона и чифт хорови изпълнения, включително на руската Катюша. В контекста на филма последното не звучи толкова странно, обещаваме.

_

Мадрид

Alberto Iglesias озвучва Hable Con Ella (Говори с нея) на Pedro Almodovar с нежнa и емоционалнa музика, която се разстила като тиха, средиземноморска вечер. Саундтракът редува романтика и приглушено напрежение, като знаковият момент, без съмнение, е интерпретацията на Cucurrucucu Paloma на бразилеца Caetano Veloso.

Представените албуми могат лесно да бъдат намерени и закупени от Amazon.co.uk, с изключение на Elizabeth Taylor in London, който в момента може да бъде закупен само като даунлоуд от американския магазин.