Cosmo Vitelli е (скромна) легенда на клубната сцена

© Marco Dos Santos

Ако обичаш музиката и искаш да я споделяш, имаш много варианти – можеш да правиш блог или радио предаване, да издаваш музика, да станеш музикален журналист, музикант или диджей, казва Benjamin Boguet, по-известен като Cosmo Vitelli. Французинът очевидно обича музиката достатъчно, за да е правил всяко едно от гореизброените. Най-голям успех му носят вече над 20-годишния опит като продуцент и диджей и иконичният му лейбъл I’m A Cliché, издал дебютните записи на Simian Mobile Disco, Red Axes и Yuksek.

Vitelli пристига в София тази събота по покана на платформата за музика и визуални изкуства Истерика за парти в компанията на Puma & The Dolphin (Nikko от 1000 Names), Emil Doesn’t Drive и Phoenix (Disco Comrades), Anna (Истерика) и Simone Viti (Ropotamo Cо) и видео инсталацията на Александра Георгиева и Виктория Николова, но не и преди да отговори на няколко бързи въпроса за старта, клубната сцена и пътуването.

Как започнахте да правите музика? Беше преди много време вече. Следвах класическия път – свирих бас и китара в различни колежански групи в едно френско градче. Същински инди рок. От съвсем млад бях много сериозен колекционер на музика, правих още радио предавания, фензин. В този смисъл споделянето на музика беше важна част от връзката ми с музиката. Това ме накара да почна да пускам по партита и клубове. Започнах да правя електронна музика сам когато осъзнах, че само един семплър и секвенсер ми дадат цялата гъвкавост да създавам музика съвсем самостоятелно.

Кариерата ви досега е наистина впечатляваща, меко казано. Какво считате за най-сериозното ви постижение дотук и останаха ли неизпълнени цели? Не мисля за това по този начин. Създал съм някои добри записи и някои не чак толкова добри, но не ми е особено интересно да гледам назад. Единственото нещо, което има значение е каква музика ти предстои и това тя да не звучи твърде сходно с това, което вече си създал.

Помогнали сте на артисти като Simian Mobile Disco, Yuksek и Azari & III, издавайки първите им записи. Някое ново име, което трябва да знаем? Не съм направил кой знае какво – те имат много силна идентичност като продуценти, знаят какво искат и мисля, че щяха да пробият, независимо кой им беше им издал музиката. По отношение на бъдещето съм решил малко да забавя активността на лейбъла с нови артисти. През март пускаме компилация от три винила, може би няколко мои неща и това е, поне за известно време.

© Marco Dos Santos

Как се промени клубната сцена през годините? Тотално, разбира се. Когато започвах, всички искаха да са в група, а сега диджеите са поп звезди. И нека бъдем честни, вече има твърде много диджеи, твърде много безсмислени записи и лейбъли. Социалните медии също промениха подхода към тази професия и това не е тайна за никого. Саморекламата е ключова за успешна кариера, независимо дали ти харесва или не. Не ми е любимото нещо, ако трябва да съм честен.

Вие сте французин, който живее в Берлин и пътува из целия свят. Имате ли любимо място? Преди всичко, като вас, имам късмета да съм гражданин на страна от Европейския съюз, което ми дава възможност да отида да живея където и да е. Това е лукс спрямо ситуацията на приятели от Щатите или дори Сърбия, които живеят в немската столица и трябва да се занимават с визи. Берлин е най-удобното място за мен в момента. Идеалният базов лагер, откъдето мога да стигна навсякъде, а и продължава да е наистина вълнуващо място по отношение на музикалната сцена. Нямам любимо място в света. Да пускам музика в различни държави всеки уикенд е нещото, което ми харесва. Но бих споменал няколко азиатски страни, които посетих преди няколко месеца – Индонезия, Малайзия, Виетнам и Тайланд. Изживяването е наистина много специално и различно от западните държави, където публиката като цяло си прилича доста. Единственото място, където не обичам да пускам е Щатите. Честно казано, имам чувството, че там нищо не е мръднало от 15 години, бил съм на ужасно малко читави партита.

Върху какво работите в момента? Пускам нов 12-инчов запис за лейбъла Malka Tuti след няколко седмици, който е втора част от албума ми Holiday in Panikstrasse. Както споменах, пускам компилация за лейбъла ми през март, която включва неиздавани неща от Fantastic Twins, Odopt, June, Krikor, мои и още готини артисти.

Cosmo Vitelli e в Micro тази събота, 23 ноември, след 23:00. Билетите струват 15 лева в Bilet.bg. Повече информация за събитието има тук.