Американски прелести

Laura Lloyd и Jasamine White-Gluz от No Joy

Петък е още един натоварен откъм събития ден за феновете на северноамерикански ъндърграунд легенди. Първо ще слушаме момичешкото шугейз и нойз рок дуо No Joy. Alarma Punk Jazz Fest и Indioteque не изневеряват на вкуса си за мръсен и шумен рокендрол (предвид досегашните гигове на No Age, Handsome Furs и Dirty Beaches) и канят женска група, която записва за лейбъла на Kurt Vile, Washed Out и Best Coast и не страда излишно заради сравненията с My Bloody Valentine, The Jesus & The Mary Chain, Cocteau Twins и Ladytron.

Двете руси мадами започват да създават музика дистанционно преди четири години, защото живеят респективно в Ел Ей и Монреал, но в последствие се установяват в канадския град и издават дебюта си Ghost Blonde през 2010. Концертът в София е част от европейското турне на No Joy, представящо последния им Wait To Pleasure и чисто ново EP Pastel and Pass Out.

No Joy свирят в Кино Влайкова (ул. Иван Асен II 11) тази вечер след19:30. Подгряват Rosenquarz E.U.E.R.P.I. Orchestra и Demek. Билетите струват 12 лв. в мрежата на Eventim и 15 лв. на входа в деня на концерта. Афтър партито е в Нов Берлин с DJ Noboris.   

Daniel Wang © Adrien Thibault

По-късно вечерта продължаваме с класно диско. Daniel Wang е роден в Калифорния, отраства в Тайван и понастоящем живее в Берлин, но няма как да не бъде благодарен на годините работа в магазин за стари синтезатори и грамофонни плочи в Ню Йорк, които го оформят като един от най-динамичните продуценти с класическо мислене на електронната сцена през последното десетилетие. Името му се появява за пръв път на чикагската хаус сцена в средата на 90-те с няколко фънки 12-инчови плочи за собствения му лейбъл Balihu, събрани на едно място през 1998 в компилацията I Was a Disco Malcontent: The Best of Balihu Records. Вдъхновението зад ранните му издания се крие в дискографията на класици в диското и техно музиката като Giorgio Moroder, Kraftwerk, Francois K и Arthur Russell, а самият Wang се смята за пурист и вярва, че цялата хаус музика може да бъде събрана в 200 плочи – всичко останало си е обикновени вариации.

Horse Needs Disco с Daniel Wang в Goethebunker, част 1.

Важен другар на Wang от живота му в Ню Йорк е Morgan Geist от Metro Area, който издава вдъхновения от 70-тарското буги и соул албум Idealism. Предвид откритата му любов към диското, трябва да преслушаме и компилацията му за Ghostly International Disco Nouveau. Daniel Wang пристига за интимно парти в София по покана на местните пионери в жанра – Disco Comrades.

Horse Needs Disco с Daniel Wang в Goethebunker, част 2.

Daniel Wang е в Клуб Жул Верн тази вечер след полунощ. Подгряват Dimitri So Emotional и Clipper. Входът е 10 лв. Повече подробности за партито има тук.