Няколко причини да прочетете новата книга за Kurt Cobain

Kurt Cobain е на снимки, фланелки, значки и ключодържатели, но доскоро се бе случвало само веднъж да държим книга на български за него и историята на Nirvana. Да служиш на слугата, по името на песента Serve the Servants от финалния им студиен албум In Utero (1993), е нетипичен случай в канона на рокендрол групата. Това е първата книга, написана не от музикален журналист, а от близък на Cobain, който го следва от пробива в края на 80-те до мрачните обстоятелства около смъртта му през 1994.

Мениджърът Danny Goldberg остава в историята на Nirvana като човек, който има закриляща роля в живота и кариерата на групата през най-добрите й години. Книгата анализира защо музиката на Nirvana резонира и до днес в главата на тийнейджърите, без да я усещат като отломка отпреди близо 30 години.

И макар кирилизирането на имената в превода на Светлана Комогорова – Комата да предизвиква смесени чувства в запознатите читатели, оформлението на Милена Вълнарова и нейния интересен поглед върху детайла е сериозна причина да посегнем към книгата на Goldberg. Кои са другите и какво научихме от Да служих на слугата?

Талантът не вирее сам. Goldberg описва не само личните музикални влияния на групата, но и очертава музикалния пейзаж на американския ъндърграунд по онова време: освен раждането на изключително активния и до днес независим лейбъл Sub Pop, авторът споменава имена като Swans и Hüsker Dü (които усетихме частично покрай концертите на основателите им Michael Gira и Grant Hart в София), Sonic Youth се появяват периодично, а Thrurston Moore и Kim Gordon са определени като духовни родители за Cobain. За всеки, стигнал само до основните моменти на гръндж вълната, книгата дава посока как да проследим формирането на това поколение групи. Разбира се, с риска впоследствие групи като Nirvana да ни звучат не чак толкова автентично.

Ъндърграунд vs. Мейнстрийм. Goldberg поставя индиректно един рядко разискван въпрос: кое е по-лошото за един музикант с разностранни влияния, попаднал на точното място в точното време? Експлоатацията, на която ще бъде подложен като известна личност със стотици хиляди последователи (и то не в дигиталния смисъл на думата) или уседналостта на музикант, който не се е продал, но може да се почувства клаустрофобично в ъндърграунда? Авторът на книгата прави интересни паралели, за да постави периодично известността и наследството на групата в по-широк контекст. В света на инди и пънк рока има някои, които силно негодуват срещу емиграцията на Nirvana в голям лейбъл. Това ми напомня за усещането за предателство, обзело някои християни от Юга десетилетия по-рано, когато Sam Cooke и Ray Charles изоставят госпъл музиката заради ритъм енд блуса или начина, по който някои фолк фенове през 60-те се шашнаха, когато Bob Dylan се електрифицира.

Личността на Kurt Cobain. Книгата представя Cоbain в топла светлина, но без да спестява непредсказуемостта на неговия характер. В музиката си обаче фронтменът на Nirvana изглежда напълно фокусиран и решен да стигне до по-широка публика, за да провокира дори още повече. Kurt имаше влечение към самоунищожение, но то никога не се отнасяше за неговото изкуство.

Да служиш на слугата (288 страници, твърди корици, Кръг) струва 25 лева онлайн и в книжарниците.

Корекция, 19.11, 12:00: Да служиш на слугата съвсем не е първата книга за Kurt Cobain и Nirvana на български език. Махалото издава биографична книга за фронтмена и неговата група още през 2010.