Острието на бръснача

Не се сещаме за човек, който използва класическия бръснач като единствен инструмент за гладко възможно бръснене. Причините за този факт са повече от уважителни. Порязването всъщност е най-малкия проблем. Oстрото метално острие изисква изключително здрави нерви, дългогодишен опит и много добра техника, за да не ти пререже гърлото или ухото. Исторически погледнато, заплашителният вид на бръснача и широкото навлизане на самобръсначката и електрическите машинки отказват повечето мъже и обричат на смърт бръснарниците като място за социални контакти. Въпреки това бръсначът запазва мястото си в съвременната поп култура и коно като предпочитан инструмент за всеки добре облечен и жесток викториански главорез, който не си пада по огнестрелни оръжия. Така де, бръсначите продължават да се възприемат като джентълменски инструмент за престъпници и колекционери, докато обикновените бръснарски ножчета са си за самоубийци. Използването на бръснач по предназначение е ужасна идея за всеки начинаещ ентусиасти като нас, но не можем да отречем всевъзможните практични приложения (да се чете – реже всичко за секунди) на едни от най-красивите остриета на пазара.

© Hercules Sägemann

Hercules Sägemann се занимават с ръчно-изработени гребени и четки за коса от вулканизирана гума вече повече от 150 години, но не пропускат да предложат и достъпен като цена и приличен като дизайн бръснач (41 лв.) с дебело право острие, който върши работа и за начинаещи.

© Solingen

Базов и абсолютно незабележим бръснач за брада от специалистите по остриета и домакински потреби Solingen (134 лв.), който е произведен от добре закалена въглеродна стомана, но издиша леко заради пластмасовата си дръжка.

© Robert Klaas

Robert Klaas е една от най-старите фабрики в Солинген, съответно можем да разчитаме на нейния класически сгъваем бръснач (169 лв.) с прецизно закалено острие от неръждаема немска стомана с гравюра и красива дръжка от пластово дърво.

© Baxter of California

Холивудската компания за мъжка козметика и аксесоари за бръснене Baxter of California има 50-годишна история за гърба си и се гордее със своята олд скуул стилистика и високо технологични продукти. Повечето им предложения наистина изглеждат като извадени от тоалетното шкафче на Carry Grant и Steve McQueen, но това е напълно нормално за марка, посветена на грижата за поколение след поколение джентълмени и обикновени безделници. Изключително острият модел Not A Replica ($295) e сериозен бръснач за абсолютни професионалисти, което си личи и от другото му име – cut-throat razor. Матираният цвят на острието и дръжката очевидно е вдъхновен от огнестрелните оръжия. Not A Replica е направен почти изцяло ръчно от американската компания Hart Steel в Северен Мичиган и пристига в калъф от еленова кожа и кутия за съхранение.