Екзотичните кралици на новото арендби

A/S/L? Tems от Нигерия

Самоуверени. Прегръщащи своите корени. Залагащи на ярка идентичност. Пишещи сами песните си и работещи с най-добрите. Създаващи супер приятно арендби с автентичен характер. Отдаваме заслуженото на 12 много различни и неизменно много талантливи млади жени, които променят лицето на черната музика и като нищо могат да се превърнат в най-големите й звезди в близките години. Запознайте се с бъдещите арендби кралички с плейлист в Spotify и Youtube.

Бруклинчанката Alex Mali има карибска кръв (баща от Тринидад, майка от Ямайка) и няма съмнение, че ще го усетите. Последният й сингъл Start It Up от EP-то й Sweet and Sour е меко, изчистено и изключително мелодично аренби, което ще ви залее с носталгия по Aaliyah, докато бавно и уверено накара тялото ви да се раздвижи.

Родената във Венецуела и израснала в Маями Maye е задължителната доза нежна и лежерна романтика в селекцията. Любовният й сингъл от тази пролет си играе с темпо, навява сладки спомени за Minnie Ripperton с летливата си олд скуул естетика и допълнително топи сърца с няколко реда испански. Какво повече?

Английската певица и поет Jamila Woods е активистът в групата с изследванията си върху теми като (черен) феминизъм и (черна) идентичност. Вторият й албум Legacy! Legacy! излиза за уважания инди лейбъл Jagjaguwar и получава суперлативи от критиката. Силната мелодия, Erykah Badu-образният вокал и социалният коментар в песни като Baldwin не оставят съмнение защо.

Макар да звучи като пресен ямайски улов, Try Me е на нигерийката Temilade Openiyi, или Tems за по-кратко, която по думите на своите пиари предефинира родната си музикална сцена нота по нота. Дали това е така е трудно да се каже, но безпорно говорим за емоционален и дълбок вокал на една млада африканска надежда.

Ella Mai прави име за себе си още с хита Boo’d Up през миналата година. Тази обединява сили с Mahalia, друга набираща скорост британка, за дуета What You Did. Песента семплира 90-тарската хип-хоп класиката Oh Boy на Cam’Ron, a видеото отдава подобаваща почит към ерата на звезди като Mary J. Blige и Aaliyah и доказва за пореден път, че момичетата могат да бъдат секси и облечени.

Наполовина колумбийка, наполовина канадка, Tei Shi продължава метаморфозата от яростната електроника на Bassically, през ранимия радиофоничен поп на Say You Do до арендби принцеса с усет към модните тенденции в новия сингъл Even If It Hurts. Blood Orange връща услугата за нейните вокали в Hope от последния му албум.

Несъмнено Bea1991 е експериментаторът на настоящата дузина. Деконструктивисткото арендби на младата белгийка я нарежда по-близко до Björk, отколкото до Beyoncé, и слава богу. Новият албум на базираната в Амстердам певица Brand New Adult хваща вниманието с колаборации с Liam Howe (FKA Twigs, Lana Del Rey) и с Devonté Hynes, а и с обложката, на която язди ведро крава. Разбира се.

Ямайската певица Koffee трупа заплашителна инерция с енергичното си ежедневно реге. Миналогдишният й сингъл Toast продължава да троши броячите на стрийминг платформите, а дебютното й EP излиза в началото на отминалата пролет за гиганта Columbia. Гледалите я на живо се кълнат, че е от онези истински таланти, които се появяват твърде рядко и трябва да бъдат видяни. Оглеждайте се.

Малайзийката Yuna си извоюва звукозаписен договор с MySpace кавъри, още във времето когато някой ползваше платформата. Четири албума и няколко доста приятни сингъла (като обезоръжаващия дует Crush с Usher) по-късно, забулената девойка работи с хора като Tyler, The Creator. Не е зле, а?

Ari Lennox напредва бързо в лентата на жени с големи, лъстиви и среднощни гласове като Jill Scott. 28-годишната певица от Вашингтон вече се докосна до висшата лига с великолепното Shea Butter Baby, в която й гостува J. Cole. Едноименният албум дава всички индикации да мислим, че има талантът да се задържи там.

Следим американката с италианска кръв Niia вече няколко години (кой може да забрави нейното Body или епичния дует Sideline с голямата Jazmine Sullivan). И макар мейнстрийм успехът все oще да й убягва, Niia продължава да задържа вниманието с качествено черно за бели, искрен афинитет към драма и хиперстилизирани видеа, в които напоследък залага на средиземноморските си корени.

Boyscout е в Spotify и YouTube. Апропо, преслушахте ли изключителните момичета на новия френски поп?