Черноморски улов връща доброто име на родното море

Жалко е, че темата за Черно море обикновено се свежда до плажове и презастрояване, споделя Георги Гавазов от чисто новата БГ марка за висок клас рибни продукти Черноморски улов, която дебютира на Бакхус Fish Fest този уикенд. За популации и екосистеми се говори твърде малко и почти само в професионални среди, а това отношение е проблематично не само за природата и устойчивото развитие на региона, но и за рибарските общности, чиято прехрана зависи най-много от морето.

Идеята за Черноморски улов и амбициозната му задача да промени негативната представа за черноморската храна, а и за Черно море като цяло, се ражда през пролетта на 2018. Шарена компания сме – аз съм се занимавал с реклама, другият ми колега с финанси, а третият с право. Черно море ни свързва по един или друг начин. Макар да съм от Варна, риболовът никога не ми е бил нещо повече от хоби. Поне досега.

Тримата са убедени, че предлагането на продукти от Черно море не отговоря на потенциала и решават, че това е нещо, в което искат да инвестират време и сили. Захващат се сериозно за работа преди около година с отговорни рибари и проби на рецепти за паламуд и чернокоп. След немалко трудности и известна еволюция в концепцията, Черноморски улов е готов с първия си продукт – маринован в зехтин паламуд (лакерда) с четири различни вкуса, а именно класически, пушен, с чесън или с билки. Стана точно такъв, какъвто искахме да е и като вкус, и като вид, затова започваме с точно този паламуд. Просто като го видиш и опиташ, няма нищо общо с другите продукти на пазара.

Занапред Черноморски улов обещава изцяло авторски рецепти за всички свои продукти, както и нищо по-малко от 100% филе от риба – без кости, кожа и други излишни съставки като изкуствени консерванти и оцветители. Рибата в Черно море има много предимства заради спецификата на водата, споделя Гавазов и добавя, че водата е ниско солена, рибите не живеят много дълго, съответно не стават много едри и не задържат тежки метали като големите. Месото е много крехко и има специфичен вкус. 

Гавазов е нетърпелив черноморската риба да бъде преоткрита изцяло, но таи особено големи надежди за добрата стара цаца. Тя ми е страст, иска ми се и с нея да се случи същото като със сардините – от бедняшка храна да се превърне в деликатес. Повечето цаца по морето не е българска и определено искам да направим нещо интересно с тази риба в бъдеще.

Отвъд ренесанса на черноморската кухня, друга важна тема за марката е отговорният и устойчив риболов, щадящ черноморските екосистеми. Създателите на марката се ангажират да работят активно и в тази посока. Според Гавазов, чистотата на морето ни се подобрява и някои стресирани популации се възстановяват, а сравнително строгите регламенти за риболов у нас са предимство, а не недостатък, защото гарантират качество и проследимост на продукта. Имат връзка с рибарските общности и за момента работят на база на лични контакти и с партньори, които познават средата. Позитивни са и за засилващата се активност на сдружение Черноморски изгрев на север, което също се бори за риболов с мисъл. 

Създавайки идентичността на бранда, тримата осъзнават, че участват в изграждането на идентичността на Черно море, често свързвана поне досега със слаби като качество и опаковки продукти. За нас е важно да развиваме средата и искахме името да говори за категорията – черноморският улов не е компромисно качество, кофти пластмасови опаковки и гадни етикети. За идентичността им помага агенция Photon, които получават задание да представят темата за морето и неговото опазване. Стилизираното лого от котва и щит се появява след изключително лек процес и още в първите си варианти е близо до представата на създателите на Черноморски улов. 

Ако искаме да сме фактор, трябва доста да развиваме марката. В момента сме твърде малки, за да бъдем сериозен двигател за промяна или да оказваме по-значим натиск. Ще можем да го правим, когато имаме повече покупателна сила, казва Гавазов и дава пример с Банско. Има хора, готови да изсекат цялата планина, но има и хора, които осъзнават, че бъдещето на града е свързано с опазването на природата. По същия начин вече има и рибари, които разбират важността на отговорния риболов с доказан произход. Именно те са предпочитаните партньори на новата БГ марка.

Искаме да ги стимулираме, доколкото можем, като работим с тях, а цялата комуникация на марката е насочена към това да получават уважение за своя труд, особено ако спазват правилата и осъзнават важността на своята връзка с екосистемите. Черноморски улов не разчита на външен инвеститор, което налага на партньорите да преосмислят очакванията спрямо възможностите, но амбициите остават големи. Социалният елемент е много важен за нас, искаме да го запазим и развиваме, а за да се случи това, трябва сами да можем да поставяме условията. Остава само да им пожелаем успех и да поръчаме малко лакерда.

Черноморски улов е тук и във Facebook. Опитайте продуктите на марката и дегустационно меню с тях за пръв път на втория Бакхус Fish Fest този уикенд на пазар Ситняково. Разиграваме пет двойни покани за събитието в нашия Facebook, така че скачайте смело.