СЕЛЕКЦИЯ: 8 красиви поставки за големи (и скъпи) секси книги

Bookscapes на Trey Jones Studio

Идеалният Boyscout дом включва поне две огромни библиотеки от земята до тавана, които да поберат цялата литература и всички книги, които обичаме да препрочитаме и искаме да завещаем на когото трябва.

Дебелите колекционерски фотоалбуми също са там, но изискват един допълнителен и много полезен аксесоар, за да не събират излишен прах (малко вероятно, след като сме опаковали най-ценните във вакумирани пликове като абсолютни психопати), а и да ги разглеждаме много по-често.

Класическата плексигласова поставка на Taschen със Sumo на Helmut Newton

Затова селектиране 8 дизайнерски поставки за книги, които изглеждат жестоко в кабинетa, офисa или холa и позволяват да се наслаждавате на (буквално) най-скъпите си фотокниги и албуми всеки божи ден.

Oсвен убийствена селекция от дебели колекционерски албуми, амстердамската книжарница Mendo предлага и изцяло черната и страшно елегантна поставка за книги (90 лева) от неръждаема стомана, която издържа голямоформатни албуми до 10 килограма и е разработена в колаборация със студиото на продуктовия дизайнер Osiris Hertman.

Taschen не остава по-назад със своята сгъваема поставка от прозрачен плексиглас (60 лева), която издържа всички специални издания с изключение на тези с хоризонтален формат и най-скъпите, тежки и абсолютно недостъпни колекционерски издания. Последните се събират във вертикалния вариант (160 лева) дори да са в кутия.

Въпреки очевидното си предназначение за съхранение на качествени винили на Kendrick Lamar и други фаворити, металната и минималистична Lola (160 лева) става идеално и за два-три coffee table албума на видно място до канапето.

Вашингтонското Trey Jones Studio предлага серията Bookscapes – страшно функционални и красиви скулптури, родени от желанието за почит и представяне на скъпи книги и вдъхновени от дългите пътешествия сред планините на Северна Америка. Моделът Mountains (600 лева) e типична поставка за отворена книга, Peaks демонстрира корицата, а Waves задържа конкретна страница. И трите са произведени от испанско кедрово дърво и боядисани в черно на ръка, преди да бъдат ваксирани за повече блясък и издръжливост.

Така нареченият Third Eye Vessel (2600 лева) на дизайн дуото Chen Chen и Kai Williams е направен от бял или черен мрамор и като цяло е много красив, но и много крехък. Освен че отнема близо четири седмици да бъде произведен, досегашният опит на дизайнерите с куриерски фирми и многобройни счупвания ги провокира да органичат поръчките само за хора в Ню Йорк. Сериозната цена и горното ограничения обаче провокира мигновени мисли дали да не се обърнем към някой местен продуктов дизайнер с подобна идея.

Тънката метална рамка на Lako (125 лева) от Studio Macura е проектирана за всевъзможно излагане на книги и най-вече да заспива идеално върху пода, независимо дали е на паркет, ламинат, килим или разлят бетон.

Поставката Slaunt на берлинското студио Vaust е идеална за мултимилионери с грандомански комплекси или нормални (богати) хора с вкус към по-пищен интериорен дизайн. Слагаме я само за красота (черен мрамор Michelangelo, дъб и огледално полиран месинг) и въобще няма да си разваляме настроението с добавяне на цена, за да не се депресираме излишно. Няма смисъл.

Макар и малка за поставяне върху голяма маса, смътно познатата форма на поставката от дърво и метал на H&M (10 лева) е идеална за отбелязване къде точно в библиотеката започва колекцията от стари броеве на Playboy и дебелите Taschen монографии с историята на едно от най-легендарните американски списания.

Решихме проблема с поставките, а сега защо не си изберете нови книги за колекцията като Sumo на Helmut Newton?