Новият концептуален самосвал на Scania е без кабина

Стремителната надпревара към светлото бъдеще на автономните превозни средства и интелигентните транспортни системи не подминава и Scania. Последната концептуална разработка на шведската компания за напълно автономен камион обаче печели по точки не само заради стряскащо реалистичния бруталистки дизайн ала епизод на Черното огледало или спин-оф на Рицарят ездач с The Hoff като миньор, но най-вече заради липсата на кабина.

Кръстеният със симпатичното име AXL оранжево-черен самосвал се възползва от модулната система на компания като основа на дизайна без шофьорска кабина, което го играе и еманация на повсеместния стремеж към оптимизиране на транспортните задачи и превръщането им в по-устойчив бизнес. Казано по друг начин, AXL е нещо като новатор в демонстрирането на преимуществата на подобен тип автономен самосвал с управление без водач в контролирана и безопасна среда.   

Концепцията на AXL не го определя като финиширан продукт, а по-скоро като демонстрация какво може да се постигне с технологиите, налични и днес. Това съвсем не е пилотната разработка на Scania за самостоятелно управляваващи се камиони, но е първата такава без място за шофьор, които да се намеси в случай на необходимост. Монолитният AXL се управлява и контролира от интелигентна логистична система, която му казва какво да прави. Съдейки по ръбатия и нисък дизайн, АXL очевидно е разработен за работа в тежката работна среда на мини и големи строителни обекти.

Противно на очакванията, AXL не се задвижва от електрически, а от стандартен двигател с вътрешно горене, който се захранва с възобновяеми био горива и обещава да е икономичен. Първата демонстрация на живо на AXL е другата седмица в демо центъра на Scania в Сьодертале. Кога и под каква форма ще се появи в кариерите, пътните строежи и където е необходим предстои да разберем.