Атлас на модернизма в архитектурата: добро домашно порно

Сещате ли се за красивите и светли къщи с басейн в Палм Спрингс, които присъстват в десетки американски филми и изглеждат като идеалната резиденция за снимки на всеки режисьор от Scorsese до Tarantino и фотографски легенди като Slim Aarons?

Eдно от най-забележителните неща на естетиката от поствоенния период на ХХ век е начинът, по който традиционният неокласицизъм е изритан окончателно от актуалната архитектура, за да отстъпи място на любимия брутализъм и загатнатия още в началото на века гламурен модернизъм – онази група стилове, която набляга на използването на нови строителни технологии и материали като стъкло, стомана и бетон.

Къщата Dowell на архитекта Paul Kirk, Сиатъл, Вашингтон, 1953 © Benjamin Benschneider/ Olson Kundig

Макар по-късно да среща сериозен отпор от постмодернистичната архитектура, въпросният модернизъм от средата на ХХ век си остава водеща тенденция в строителството на обществени и корпоративни сгради и приятен, носталгичен и луксозен стил в естетиката на огромно количество попкултурни артефакти. След успеха на своя атлас по брутализъм, Phaidon скача още веднъж в дълбокото и с Atlas of Mid-Century Modern Housesдебело монографско изследване, което събира на едно място най-добрите примери за модернизъм в онези великолепни къщи, следващи концепцията за големи отворени пространства, задължителни басейни (ако времето позволява), достатъчно общи площи за разговори и забавления, каменни камини и други характерни елементи от този златен период за архитектурата и дизайна.

Къщата Dowell на архитекта Paul Kirk, Сиатъл, Вашингтон, 1953 © Benjamin Benschneider/ Olson Kundig

Макар и асоциирана най-вече с естетиката на Западния бряг в Америка, добри примери за модернистична архитектура има по цял свят и новата специализирана библия на Phaidon събира близо 400 къщи от 290 архитекта, сред които ще разпознаете знакови примери като  Стъклената къща на Philip Johnson в Кънектикът, Farnsworth House на Mies van der Rohe в Илинойс, Kaufmann House на легендата Richard Neutra в Палм Спрингс (къде другаде може да си припомните основите на калифорнийския пустинен модернизъм?), Casa Canoas на Oscar Niemeyer в Рио де Жанейро, и Muuratsalo House на Alvar Aalto до Хелзинки.

Къщата Schaefer на архитектите Marquis & Stoller, Напа, Калифорния, 1969 © Американски архитектурен архив

Тематично, обектите в атласа на Phaidon са подредени в девет географски района. Въпреки че мнозинството от включените къщи се намират в САЩ, Великобритания, Франция, Австралия, Испания, Италия и Германия, има и не малко примери на изненадващи места като Конго, Кипър, Гана, Шри Ланка, Иран, Танзания и Уругвай. Освен с екстериорни и интериорни кадри от магьосници като Marvin Rand, Ezra Stoller и Julius Schulman, всяка къща е придружена и от кратък текст за нейната история, състояние, архитект и забележителни особености. Казано по друг начин, идеално домашно порно за всеки архитект и незаменим наръчник за обикновени хора, които искат да се сдобият с малко добри идеи за интериора и има шанс да се подмокрят при споменаването на имена като Gio Ponti, Charles Eames и Eero Saarinen.

Къща на архитекта John Dinwiddie в Бъркли, Калифорния, 1951 © Russell Abraham/ Olson Kundig
Къщата Singleton на архитекта Richard Neutra, Бел Еър, Калифорния, 1959 © Julius Shulman/ J. Paul Getty Trust/ Getty Research Institute, Лос Анджелис
Къщата Kaufmann на архитекта Richard Neutra, Палм Спрингс, Калифорния, 1947 © Julius Shulman/ J. Paul Getty Trust/ Getty Research Institute, Лос Анджелис
Къщата на Morris Greenwald на архитекта Ludwig Mies van der Rohe, Уестън Кънектикът, 1955 © GLUCK+ Architecture/ DACS 2019
Къщата Meunier на архитекта John Meunier, Кеймбридж, Англия, 1964 © John Meunier
Space House на архитектите Peter Foggo и David Thomas, Ийст Гринстед, Западен Съсекс, 1963-1964, обновена от Lee Fitzgerald Architects през 2003 © Richard Bryant/ Arcaid Images/ Alamy Stock Photo
Casa Ugalde на архитекта José Antonio Coderch, Калдес д’Естрак, Барселона, 1952 © Lluís Casals

Atlas of Mid-Century Modern Houses (твърди корици, 500 страници, 250 снимки, Phaidon) на Dominic Bradbury струва 225 лева онлайн тук.