Скандинавско кино в края на септември

Кадър от литовския филм Чудо на режисьора Egle Vertelyte и оператора Емил Христов

Есенният фестивален сезон за 2019 започва с третото издание на софийската Седмица на скандинавското кино – минипанорама с фаталните 13 заглавия от Дания, Швеция, Норвегия, Литва и Финландия, които демонстрират особено чаровния характер на северното европейско кино. Кои са основните акценти в програмата?

Коя е жената зад Пипи Дългото чорапче, най-непокорното и луничаво момиче в детската литература? Шведско-датската копродукция Приказка за Астрид осветлява малко познатата действителна история на писателката Astrid Lindgren и нейните живот в консервативна Швеция на 20-те години от ХХ век. Любовната афера с главен редактор на местен вестник и другите перипетии около невръстния й непокорен живот са в основата на първия биографичен филм за световноизвестната писателка.

Последният противоречив филм на Lars von Trier е трудногледаем, трудносмилаен и гротескно брутален опит на датския режисьор да поляризира публиката със стискаща стомаха история на ръба на чистата перверзия. Къщата, която Джак построи Ни връща в Сащ през 70-те за мракобесната антология на един изключително интелигентен сериен убиец (Matt Dillon) и развитието на неговото абсолютноизкуство в продължение на 12 години. Саундтракът обаче е безкомпромисно добър – David Bowie, Glenn Gould, Bach, Wagner, само наши хора.

Най-малко познатият член на прочутата шведска актьорска династия Gustaf Skarsgård играе в датския Ако ме напуснеш, ще те убияхроника на вълнуващата любовна история и бурен живот на балерина (Danica Curcic), разгледани през нейната смелост да се изправи пред най-голямото си изпитание, а именно да преживее своята контузия и да обучи нова прима (Astrid Grarup Elbo).

Българската следа във фестивала е Тайният живот на Вера на режисьора Тонислав Христов, направил своята световна премиера в Сънданс и обиколил десетки престижни фестивали като Берлинале и София Филм Фест. Историята: млада жена бори травма от детството с ролеви игри в компанията на своя брат с умствени увреждания. Операторът на филма Александър Станишев ни съветва да го гледаме задължително заради разнищването на много съвременни проблеми като алкохолизма.

Айло: Одисея из Лапландия следва пътя на малък северен елен, който расте в невинаги дружелюбния свят на дивата природа. Френско-финландската копродукция на режисьора Guillaume Maidatchevsky е заснета страшно красиво в удивителната и непокътната арктическа Лапландия.

Литва гостува с Чудо парадоксална трагикомедия и политическа критика за западаща свинеферма, застинала на ръба между комунизма и капитализма. Първият пълнометражен филм на режисьора-сценарист Egle Vertelyte e заснет от българския оператор Емил Христов.

Април, 1940. Норвегия е нападната от Германия и кралското семейство и правителството са избягали във вътрешността на страната. Немският дипломатически  представител в Норвегия се опитва да договори мир, а бъдещето на страната зависи изцяло от решението на своя крал. Изборът на краля е норвежкото предложение за най-добър чуждоезичен филм на Оскарите през 2017.

Датският Историята накраткоразказва за три години на любовни върхове и падения в група приятели в 8 части: новогодишно парти, домашен купон, среднощно парти, сватба, парти изненада, кръщелна церемония, годишнина и юбилей. Всички търсят перфектните взаимоотношения и са принудени да преосмислят какво е истинска любов.

Носителят на редица международни награди (сред които и за най-добра мъжка роля от фестивала в Локарно през 2017) Зимни братя проследява живота на двама братя, техните традиции, навици, ритуали и насилствената вражда, която избухва между тях и друго семейство.

Седмицата на скандинавското кино е в столичния Дома на киното от 22 до 30 септември. Билетите струват 8 лева онлайн и на касите на киното. Повече информация и програма има тук.