5 съвета за по-малко стрес с балансирано хранене

© Пи

Напоследък имаме чувството, че е стресиращо просто да си жив. Чувството на напрегнатост през свободните часове на деня, на масата или преди заспиване е новата смъртоносна реалност. Хубавото е, че все пак има надежда за справяне с всичко това. Познаваме хранителния терапевт и психолог Михаела Белорешка покрай убийствено вкусните и здравословни сандвичи на Blue Birds и симпатичния й блог Good Natured Food, но едва сега се обръщаме към нея да ни помогне в борбата с постоянния стрес чрез с балансирано хранене. Втората среща от серията Връзки и практики с Михаела Белорешка посочва допирните точки между стреса, стареенето, гените, щастието и храненето и дава практични насоки как да се превърнем във факири на балансираното психично напрежение чрез процеса на хранене. Идеален повод да я помолим за кратко встъпление в семинара с пет елементарни съвета за намаляване на хроничния стрес в ежедневието.

СТРЕСИРАЙ СЕ УМНО

Стресът е неизбежен и целта не е да живеем в утопия, където той не съществува. Много важен момент, който пропускаме е, че понякога сами създаваме проблемите в главата си. Тялото обаче ги интерпретира и реагира по еднакъв начин, независимо дали са реални или въображаеми. Избирайте умно стресорите, в които да вложите енергия, колкото и креативно-тревожни истории да измисля ума ви.

БИЙ СЕ, БЯГАЙ ИЛИ ЯЖ

Естественият цикъл на тялото е постоянно превключване между активност и пасивност. Храносмилането и процесът на хранене като цяло изискват състояние на покой. Така че ако бягаш за работа със сандвич в ръка, то храната, която поемаш ще трябва да почака в стомаха докато не дойде нейния ред. Тялото не може да смели храната, докато сме активни на крак (разбирай под стрес), защото кръвта ни е в крайниците. Малко приоритизиране и подготовка би направило чудеса и би ви спестило подутия корем от иначе вкусния обяд.

ПРАКТИКУВАЙ НАСЛАДА

Наред с проблемите на храненето, в състояние на психично напрежение губим още една важна част от пъзела – способността да се наслаждаваме. Удоволствието от живота е в същността на благосъстоянието ни. Първите симптоми, че сме попаднали във въртележката на хроничния стрес са апатията, ниското либидо, липсата на желание от всякакво естество – хобита, интереси, секс, храна, любопитство към света. А ние определено не искаме това за себе си, нали? Много хора не знаят, че дори да започнем само с две минути на ден, в които да разпускаме, ще усетим промяна. Тук подходът е ключов – искаме да изградим ежедневна практика, а не краткосрочна цел.

© Пи

БЪРЗАЙ БАВНО

Сутрините са специфичен момент от деня, който се свързва с начало, свежест, възможност, предизвикателство. Сутрин тялото има нужда от пълноценно събуждане – както физическо, така и ментално. Това ни убягва много често и попадаме в кръга на външна стимулация – кофеин, захар, алкохол. Започваме да ставаме свидетели, а не водачи на живота си. Много често жертваме този момент от деня в името на работата, а не осъзнаваме, че именно той допринася най-много за нашата организираност, креативност и фокус. Не подценявайте времето, в което не правите нищо, то може да се окаже най-продуктивният ви период.

НЕ СЪРФИРАЙ, МЕДИТИРАЙ

Ние сме социални животни. Търсим връзки, споделяне, подкрепа. Революцията, която направиха социалните мрежи през последните години е все още млад социален експеримент, но вече дава реални резултати. Както всичко революционно мрежата носи своите противоречия и е добре да сме осъзнати за тях (не забравяйте, че disruption се превежда като разрив, разрушение с негативна конотация). Няколко изследвания вече намериха връзки между употребата на Facebook и симптоми на депресия, тревожност, завист. Това не значи, че трябва да забравим за технологиите и да станем хипари, но да сме осъзнати за потенциалното им въздействие и в крайна сметка да участваме в тяхното преобразуване. Например, ако усетите, че повече от петнайсет минути безцелно скролвате, помислете дали не бихте били по-удовлетворени ако се разходите с приятел, сготвите нещо вкусно с любим човек или просто релаксирате съзнателно тялото.

Връзки и практики с Михаела Белорешка: стрес и хранене е тази неделя, 19 февруари, от 16:00 до 18:00 в Metta на бул. Черни Връх 47. Входът е 20 лева след резервация на място на 0887 606 270 или hello (at) mettaspace (точка) bg. Повече информация за събитието има тук.