Big Daddy Kane не рапира, а направо преподава

Big Daddy Kane е от малцината кръстници на автентичния нюйоркски рап, които успяват да опазят репутацията си неопетнена в продължение на 30 години, не ламтят излишно за пари (като бившето му протеже Jay-Z), не се бутат напред с комични напъни за мейнстрийм слава и обикалят света там, където го искат.

Носителят на награда Grammy започва кариерата си в през 1984 като някои от най-известните речитативи на Biz Makie, преди двамата да се превърнат във важни членове на рап колектива Juice Crew на продуцента Marley Marl. И макар последният му студиен албум да излиза през далечната 1998, последван в следващите две десетилетия от дузина филмови роли, Big Daddy Kane си остава едно от десетте най-талантливи MC (ръка за ръка със Slick Rick) в историята на рап музиката не само с брутални умения за ритмичност на речитативите и самите рими, но и с налагането на имена, чиито успех понякога надминава самия него.

Първият му сингъл Raw за Cold Chillin’Records от 1987 е добра заявка за талант на талантливия артист, който се разгръща напълно в дебютния албум с пророческо заглавие Long Live The Kane, излязъл през 1988. Година по-късно е последван и от втория It’s a Big Daddy Thing, който остава в историята с класиките Warm It Up, Kane, Smooth Operator, Rap, I Get The Job Done и Wrath Of Kane.

Автентичният му стил на рапиране (и масивни златни бижута като колегата Rick) му помагат да стане разпознаваем и извън строго специфичната и далеч не толкова комерсиална рап сцена в края на 80-те и началото на 90-те години, за да се колаборира и с по-популярни имена като Quincy Jones, а и с голяма част от актуалните имена и продуценти на всяко следващо поколение.

Истински академик, който трябва да бъде слушан на живо поне веднъж.

Big Daddy Kane е тази вечер, 23 август, след 21:00 в голямата за на Mixtape 5. Билетите струват 30 лева онлайн от Bilet.bg и 40 лева на входа на клуба (ако има останали). Повече информация за събитието има тук.