Тhe Plovdiv Edition: Балкански Хилок Карнавал

Културното събитие в Пловдив този уикенд обещава четири събития на необичайни локации, които ще бъдат озвучени свободна музика на новото балканско хилядолетие. Обещанието на организаторите: шест балкански космонавта свирят извънземно в Братската могила. Оркестър върти стари градски номера напук на диригента в Хаджи Хасан махала. Горещ сръбски пауър джаз се лее с големия черпак на битака на Руския пазар. А бързият влак за Марс ще цепи мрака като за последно на Централна ЖП Гара, надувайки своята ембиънт-рок свирка.

Dragon’s Fuel

На фона на горните цитати от анонса, добавката за обилни късни джем сешъни в бар Контрабас звучи направо невинно. Зад творческата концепция, красиви плакати и колоритно описание на Хилок Карнавал си личат дългите талантливи пръсти на Хасан Халилов и Иван Хадживеликов, а музиката е поверена на балканската коалиция и независим лейбъл Horz – реактивен културен микс от пет държави с шарена мултинационална закваска, също като Балканите, откъдето идва.

Zemljani

Кратката справка за членовете на Horz сочи, че в този колектив има повече производители на домашна ракия, отколкото китаристи. И все пак, точно такъв вари най-добрата от тях. Студиото на колектива в село Буковац до Нови сад е преустроена винарска изба в къща на над 150 години, известна и като партизанско скривалище.

LavljiDaniDima

Именно такива колоритни персонажи са се погрижили да запълнят четирите събития на Хилок Карнавал с музика, която я няма в стрийминг платформите. Кои са групите?

24 август, 10:00/ Братската могила

Space Trio e една от първите и единствени български групи, които свирят напълно импровизационна музика – без уговорки, без рифове, без ноти и без план, а само на момента. Първият албум на групата е издаден от португалския лейбъл Creative Sources. Сръбското трио LavljiDaniDima е подчинено на правилото да не свири писана музика. Албумът Dimni Lavljeg Dana е от едно от най-новите издания на лейбъла Horz.

24 август, 10:00/ Площадът на Хаджи Хасан махала на ул. Генерал Скобелев 39

Хаджиоркестърът интерпретира стари градски песни, следвайки така нареченото символно дирижиране, използвано от знаменити имена като Leonard Bernstein, Frank Zappa, Butch Morris и Doudou N’Diaye Rose. Диригентът е своеобразен аранжор и композитор, а всичко се случва и създава на момента.

24 август, 9:30/ Битака пред Руския пазар

Dragon’s Fuel свирят нещо смесица от пънк, джаз и трайбъл така, че да разтанцуват дори и най-срамежливите дървета. Earnie Shavers и LK Sprach от едноименния им албум за достатъчно доказателство за огромния им потенциал.

24 август, 20:00/ Централна ЖП Гара Пловдив

Mного групи имат китарни дуели, но малко могат да си позволят бас китарни дуели. Zemljani е точно от тях. Aтмосферичният рок квартет на Horz свири тежки завладяващи мелодии, подобни на междузвездни пътни листове или саундтрак към пост-апокалиптична любовна антология за мрак и неон. Няма шега, директен цитат е това последното. Пловдивската банда Кервиз е сформирана специално за Хилок Карнавал, така че очакваме приятни изненади и от нея.

Хилок Карнавал е на 24 и 25 август в Пловдив. Повече информация за събитието има тук. Входът е свободен.Чуйте плейлист с групите от Horz и Hillock ето тук.