The Plovdiv Edition: Джаз квартетът на Donny McCaslin

© Jimmy King

Гордостта на калифорнийския град Санта Клара свири на сцена още от дете, но едва през последните години успява да се премине границите на авангардния и крайно интересен джаз и да се настани удобно в полезрението на масовата публика покрай работата на неговия квартет върху последния албум на David Bowie. И макар асоциацията последния саксофонист на Bowie да звучи като маскирано проклятие, Donny McCaslin е готов за успеха и всичко, което следва от него. Един бърз поглед към неговия Tiny Desk Concert за NPR е достатъчен да го разкрие не само като ужасно талантлив и изтъкнатит саксофонист, композитор и абсолютен новатор на своето поколение, но и като стряскащо интелигентен експериментатор, който не се страхува да посегне смело на класическия джаз с доста рок и модерна електроника.

Началото на пътя към Bowie и последния албум на McCaslin Beyond Now обаче ни връща назад до 2011 и музиката в Perpetual Motion, която включва електронни експерименти за пръв път по препоръка на дългогодишния му продуцент David Binney. Двамата събират и основните членове на квартета Donny McCaslin Group – басистът Tim Lefebvre, пианистът Jason Lindner, барабанистът Mark Guiliana, всичките до един участвали и в записите на Blackstar. Последвалите два албума Casting for Gravity и Fast Future са сериозно повлияни от електронната сцена и включват кавъри на изпълнители като Aphex Twin, Boards of Canada и Baths и носят номинация за награда Grammy в категорията най-добро импровизирано джаз соло – съвсем очаквано за величествения импровизационен стил на McCaslin. Нашето момче от Бруклин трябва да целува ръка на Maria Schneider, която го препоръчва на Bowie още през 2013 за едно соло в парчето Sue (Or in a Season of Crime). Бъдещото им сътрудничество е циментирано, след като Bowie гледа групата на McCaslin на живо в един бар в Гринич Вилидж и започва онлайн обмяна на музикални идеи с Donny, преди да се срещнат в студиото за записите на последния албум на бледия херцог. Беше като сбъдната мечта, с тази разлика, че никога не бих могъл да си мечтая за нещо такова. David Bowie беше артист-визионер, чиято щедрост, творчески дух и смелост ще ме съпътстват до края на дните ми

Неслучайно, последният албум на квартета Beyond Now е вдъхновен и посветен на Bowie. Три месеца след смъртта му, групата на McClaslin влиза в студио и създава третия си албум. Денят, в който Дейвид си отиде, беше съкрушителен за мнозина. Както можете да си представите, това събитие беляза албума. От есента на 2014 година бях изцяло потопен в демо записи за Blackstar, които той ми изпращаше. През януари 2015 групата записа първите няколко парчета. Повторихме същото и през март. Живеех изцяло в този свят, така че когато през лятото на 2015 имах възможността да запиша оригиналните композиции, които чувате в Beyond Now, определено бях под въздействие на музиката на David. Beyond Now включва две песни на Bowie (едноименната е базирана на идея, която не намира място в Blackstar), жестоки кавъри на безинтересни артисти като Deadmau5, MUTEMATH и The Chainsmokers, както и оригинални композиции на McClaslin.

Последните две години минава в непрекъснато турне на пет континента с повече от 80 коцнерта, част от които е и джаз фестивалът в Пловдив идната седмица. Новият албум е пътешествие за всички нас. David позволи на Blackstar да бъде това, което е, независимо от начина, по който хората може да го определят. Смелостта му да преминава музикални и жанрови граници в собствената си музика вдъхновиха в най-голяма степен рисковете, които поемам с Beyond Now. Задължен съм на Bowie за това, че ми показа рисковете и удовлетворението от това да застанеш без компромиси зад музикалната си визия. Не ни остава нищо друго, освен да го слушаме в Пловдив и да очакваме следвашия етап от еволюцията на Donny McClaslin в следващия му албум за Motéma Music.

Квартетът на Donny McCaslin свири в пловдивския Дом на Културата Борис Христов този четвъртък, 2 ноември, след 20:00. Билетите струват 40 лева, включват още един концерт на Христо Йоцов и могат да бъдат поръчани онлайн тук. Повече подробности и пълна програма на Plovdiv Jazz Fest има тук.