Richie бичи в парка на Летище София

Какво правиш когато не планираш партита по морето и един от двамата артисти за традиционния юлски Solar отпада от програмата? Как отиграваш поредното злощастно стечение на обстоятелствата (след отмяната на дискотеката с Peggy Gou и болестта на единия от Pan-Pot)?

Еми, въоръжаваш се с търпение към токсичните коментари и резонното разочарование на феновете, звъниш на Richie Hawtin да удари едно рамо и два телефона на приятели и получаваш мини tehno фестивал на открито до езерото в парка на Летище София с участието на споменатия велик майстор, Резидентите на Enter и негови верни падуани Matador и Fаbio Florido и софийския джедай Любо Урсини.

Доброто Oтиграването на ситуацията с Paul Kalkbrenner от страна на Yalta Club позволява на феновете да се съсредоточат върху внимателната деветчасова градация до изгрев слънце. Освен на Enter партитата на Ибиса и по света, ирландецът Matador обича да свири на живо в България и като посланик на аналоговите миксери Model 1, без разбира се да пренебрегваме сериозните му постижения и като собственик на лейбъла Rukus.

Друг основен резидент на Enter и любимец на местната публика е Fabio Florido – харизматичен италианец, който получава редовни потупвания по рамото от имена като Dubfire, Nicole Moudaber и Chris Liebing за силните клубни сетове и фестивални участия на Awakenings и Tomorrowland.

Урсини e способен да говори за работната етика и възхищението си от Hawtin със същото спокойствие и ентусиазъм, с което смирява озлобени бойни кучета на полигона на Послушен. В останалото време и предимно нощем, резидентът на Yalta Club и създател на Takeover продължава да експериментира в миксирането на четири канала с Model 1 и селекцията на тежкарски парчета, които са способни да бият юмруци в стомаха и да изтръгнат носталгична сълза дори от злодей като Калигула.

От хедлайнера на вечерта (или по-скоро на сутринта) се очаква да матира всички почитатели на агресивното техно. Ден след като е качил своята дефиниция за така наречено pummelling (нещо средно между помитащо и такова, което бъхти с юмруци) техно в хангара на фестивала Awakenings, Richie Hawtin почти сигурно ще направи същото и в парка на Летище София. Седем месеца след сета си на новогодишния Intersolar, човекът зад своето алтерего Plastikman, лейбълите Plus8 и Minus, концепцията Enter и няколко тома в историята на съвременната електронна музика се завръща в града за още един двучасов урок по това как да бъдеш ужасно добър диджей, интелектуалец, пионер в креативното предприемачество и технологичен новатор по едно и също време.

Raf Simons го определя за Kraftwerk на своето време и го кани да свири в нюйоркския музей Guggenheim за Dior през 2013 – забележително събитие и изпълнение, които го изкарват от десетгoдишния творчески застой и му позволяват да довърши албума на Plastikman. Това обаче съвсем не е първият му сблъсък с изкуството – още през 2011 работи с известния артист Anish Kapoor по трансформирането на парижкото Grand Palais в гигантска инсталация под формата на рейв парти в червено. Но в центъра винаги си остава неповторимия подход на музиката в продължение на повече от три десетилетия. Казано по друг начин – задължително образователно събитие за изчистване на мислопроводите с пулсиращо техно.

КОРЕКЦИЯ, 18:45: И Mаtador отпада за довечера. На негово място ще свирят Dino Lenny B2B Shall Ocin. Бог да пази Ursiny и Hawtin.

Solar с Richie Hawtin, Matador, Fabio Florido и Liubo Ursiny е тази вечер, 6 юли, след 22:00 в парка до Терминал 2 на Летище София. Билетите струват 50 лева в Eventim и на входа. Повече информация за събитието има тук.