Книгите, които четем това лято

Коя е идеалната книга за лятото? Дали трябва да посегнем с треперещи пръсти към разтърсваща драма и отрезвяващ коментар върху недъзите на съвременното общество или да се развеселим и разтоварим с нещо по-леко?

Сериозните въпроси в живота изискват сериозни отговори, затова правим една бърза анкета на петнайсетина от най-умните, харизматични, успешни, красиви и страшно интересни Boyscout хора с афинитет към добрата литература, за да ни върнат своята субективна, без-повтарящи-се-заглавия и леко еклектична селекция на дяволски добри книги за лятото.

Очаквано, получаваме всичко накуп – от световни класики и философски трактати за античната култура и история до критика на модерния консумеризъм, богато нюансирани любовни истории и страшно много български автори, за което евала:

ТЕМЗ АРАБАДЖИЕВА препоръчва Океан море на Alessandro Baricco

Всяко лято е лято за препрочитане на този роман. Морето на Baricco дебне, втренчва се в читателя, не говори, а после изведнъж се пробужда и връща обратно всичко, което е успяло да погълне, но пречупено, удавено през бляскавата повърхност на вълните. То е разказ без край, но само за най-смелите, готови да се удавят в него. Да пожелаеш да го препишеш целия. Да го изживееш и да рискуваш на сутринта морето да изхвърли трупа ти на брега. Океан море е разказ, който заслужава да бъде измълчан. Сън, в който читателят само привидно се научава да плува.

Темз Арабаджиева е PR на издателство Сиела, влогър в С книги под завивките и един от мощните двигатели на фестивала Варна Лит

ЕМИЛИЯН ГАЦОВ-ЕЛБИ препоръчва The Sum of Small Things: A Theory of the Aspirational Class на Elizabeth Currid-Halkett

Чували ли сте за класическия английски спор кое се налива първо – чаят или млякото? Корените му се крият в разликата между евтиния и скъпия порцелан, а практичното му решение маркира класовото разделение. Подобни фини маркери има и в съвременния живот, независимо дали говорим за сериали, крафт бири, пекарни с дебели културни пластове и натрупани жалони, системи за деца и така нататък. Тhe Sum of All Things ми помага да облека в думи неща, които дълго време ме смущават – как био храната, четенето на определени медии, дървените детски играчки, френската преса, занаятчийският хляб и други такива неща са същите статус символи като чантите и дрехите с лого, часовниците, бижутата и колите. Авторката определя информираността на тази сравнително нова класа като културен, а не материален капитал, който ги отличава от масата. Нещо като ъпдейт на класиката Теория на бездействащата класа на Veblen за XXI век.

Емилиян Гацов-Елби в филмов и театрален композитор, който прекарва последните няколко месеца в работа по музиката за Caged в Пловдив на 7 септември, ПаметНО на Бузлуджа на 14 септември и Soft Things в Берлин на 11 октомври

© Христо Йорданов

КАТЕРИНА СЛУГИНА препоръчва Непосилната лекота на битието на Milan Kundera

Въпреки тежко екзистенциалното заглавие, дилематa на битието в книгата на Kundera е много по-леко и дори сатирично разгледана за разликата от Sartre или Camus. Не се чете лесно, но пък запалва любопитство към хиляди на пръв поглед несвързани помежду си неща, изграждащи света около нас. Главните герои са четири противоречиви характера на едно цяло и затова начинът, по който взаимодействат, чувстват и постъпват хваща вниманието. Като се чете Непосилна лекота на битието, споменаваме Ницше още в началото, а след това, ако визуализираме сюжета, по-скоро усещаме олдскул вайба на доброто европейско кино.

Kатерина Слугина е модел, танцьор и спорадичен писател и поет от Казахстан със снимки и публикации за издания като Dreamingless, Deux Magazine, PhotoVogue и C-Heads 

© Евгени Димитров/Bulfoto

ИВАЙЛО НОЙЗИ ЦВЕТКОВ препоръчва Лекции по антична култура на Огнян Радев

За мен това е едно от най-важните културологични заглавия в последните поне три десетилетия. Огнян Радев, Бог да го прости, беше един от най-светлите ни умове и мой учител по антична култура в НГДЕК, в най-големия възможен разцвет на тази гимназия – пък и след това. Ако някой път ви се стори, че съм блестящ и по тази тема, то се дължи почти изцяло на него. В тази настолна за мен книга са събрани част от действителните му лекции в училището ни – благодарение на изключителен книжовен и себеотрицателен екип от мои съученици, начело с Орлин Тодоров. Мога само да бъда безкрайно благодарен – и да препрочитам с разбиране. Светлина по пътя на душата на Оги – пардон, мастър Радев. Вярвам, че се е представил блестящо и с характерната си ирония и пред Харон, и пред Хадес, и дори пред Персефона.

Ивайло Нойзи Цветков е журналист, който прави болезнена аутопсия на политическата класа в рубриката Res и смислени интервюта само с умни хора 

© Елиа Недков

АННА-АЛЕКСАНДРА КАЦАРОВА препоръчва Бялата богиня на Robert Graves

Обичайният ми избор на книги се свежда основно до хуманитарна литература и поезия с моментни романтични влечения по латиноамерикански магически реализъм. Често попадам от една книга на друга през бележките под линия, обичам тази тайнствена нишка, която ме води до нови открития. Бялата богиня ме вдъхнови за следващия ми проект със своя изключително красив съюз между поезия и история, издаващ не само високата ерудиция на Graves, но и неговата силна чувствителност. Разказва за матриархалната същност на много култури в Европа и Близкия изток, почитали една върховна Богиня и признавали мъжките божества само като нейни синове, спътници или ритуални жертви. Тези култури били трансформирани в края на праисторическата епоха от агресивни патриархални сили, които преструктурирали митовете и ритуалите. Усетих този разказ като прецизно изплетена кошница, в която Graves поставя своите емоционални съждения за истинската поезия. Много картинна и красива книга е и Остайница на Рене Карабаш – роман написан в поток на съзнанието, разказващ за жените остайници, заклети девици, които се превръщат в мъже. Явление, което се наблюдава в отделни местности на Балканите.

Анна-Александра Кацарова е визуален артист, поет и културолог, която напоследък твори на Палма де Майорка  

© Едуард Петров-Edick

ОРЛИН МИЛЧЕВ-АТИЛА препоръчва Чудовището на Владимир Зарев

Точно завърших паралелно две книги. Девствената проститутка на режисьора Николай Волев е забавна и пълна с житейски опит автобиография. Филмите му Да обичаш на инат и Маргарит и маргарита казват всичко за вечната му тема за човешкото достойнство, която е застъпена и в самата книга. Чудовището на Владимир Зарев описва влюбването на възрастен писател в млада негова почитателка. Звучи клиширано, но това влюбване отключва всички страхове и мисли за чудовището – остаряването и смъртта. Страхотна книга, пълна с болезнени истини и честен анализ на един живот и илюзиите в него.

Орлин Милчев-Атила е рапър, режисьор, ко-водещ на подкаста 2&200 и стряскащо интелигентен уличен поет. Последното му парче е Давам заето

© Яна Лозева

ВЕСЕЛА БАБИНОВА препоръчва Доктор Живаго на Борис Пастернак

Първата причина е, че обожавам руска литература. Тръгва леко мудно, защото има едни 40-50 страници, докато започне в същина, но като потегли, вече си идваме на думата и спокойно мога да кажа, че е много увлекателна. Препоръчвам я на младите читатели (по-възрастните вероятно вече са я чели), тъй като разказва за революцията и вътрешните междуособици в Русия от началото на ХХ век, за тежкия живот, нищетата, обичта и вечните въпроси кое е човешко, правилно, редно или пък не. Цветаева пише, че словото на Пастернак в този роман е като словото на самата революция за себе си. Когато изучавахме този период по история в училище ми беше изключително скучно и не разбирах нищо, но смятам, че през такъв роман и подобен автор научаваш много и се измъкваш от скуката едновременно.

Весела Бабинова е актриса, която прекарва лятото в репетиции за Сцени от един семеен живот на Bergman от режисьора Крис Шарков в Зад канала и подготовка за снимките на детския филм Български кораб потъва на режисьора Петринел Гочев

© Гергана Петрова

МИХАЙЛО НИКОЛИЧ препоръчва Everything Is F*cked: A Book About Hope на Mark Manson

В третата си книга Mark Manson засяга всичко от неудобната истина за нашата неясна роля в космоса до малкия, но значителен принос, който всеки от нас има за общото човешко съзнание на този свят. Разказва за ролята на вярата, модерните религии, за пасивността на надеждата и как вместо да се надяваме трябва да се стремим. Всичко това през исторически преглед на философски и социални течения и смесено по увлекателен начин с научни тези. Не препоръчвам тази книга като самоучител, а като развлекателно четиво, което може да ви обогати гледната точка.

Михайло Николич e главен технологичен директор в компанията за дизайн и иновации Athlon

ТЕА ДЕНЮЛЮБОВА препоръчва Влюбванията на Javier Marías

Лятото прекарвам в компанията на Javier Marías. Открих го преди няколко години и не мога да се откъсна от историите му. Въпреки че последната му издадена книга на български е Така започва злото (силно препоръчвам), в момента чета Влюбванията – проста на пръв поглед история, разказана по изключително вълнуващ, богат и нюансиран начин. Като всичко на Marías. Влюбванията е покана за разходка в един свят на силна любов, тъга, спомени, загуба и тайни, които никой от нас не би си признал. Освен един истински голям разказвач.

Теа Денолюбова е главен редактор на Артакция, който прекарва своeто лято не само в компанията на горния автор, но и в работа върху предстоящото печатно издание на сайта през септември

© Лора Славова

ДИМАНА ЙОРДАНОВА препоръчва 37,2 градуса сутринта на Philippe Djian

Не само защото Betty Blue и Zorg си крещят Жо тем! през отворените прозорци на колата, не само защото това между тях е влюбване, за което се изписват зелени рецепти, не само защото Djian пише толкова леко, че чак натежаваш от завист, но и защото тази книга е буен кон, скъсал камшиците, прескочил оградата, препънал се и паднал на земята. С цялата тежест на сърцето си.

Димана Йорданова e поетеса и автор на стихосбирките Жената и мъжете, които бях, и По гръбнака. Иначе е работила като редактор, копирайтър, сценарист и преводач. Последната й (детска) книга Ама че работа! излиза тези дни на аудио вариант в Storytel

РОСИЦА КАЛУДОВА препоръчва Морска книга на Morten Strøksnes

Любовно писмо към водата, морето и световния океан изобщо – към целия мокър, солен, тъмен и великолепно красив триизмерен свят, който заобикаля двуизмерната ни суша и за който толкова много не знаем. Фактологията в Морска книга е колкото в спретнат комплект учебници по морска биология, икономическа история и география на крайбрежна Норвегия плюс обширна студия по вселенска екология. Все си мисля, че знам доста неща, но не бях сигурна, че 60% от кислорода идва от планктона, а тюлените спят на дъното на морето, понеже сънят им е като моя (демек спят като пънове) и ако бяха на брега, щяха да са изядени до един от белите мечки (макар на морското дъно да ги дебне гренландската акула, но по-рядко). Всички тези факти и разсъждения са придружени от фин хумор и една история за минималистично по скандинавски приятелство. Невъзможно бе да спра да я чета, докато всъщност много исках да отложа края. Защото се усещах съвсем друг човек. Не знаех как се казвам, обичах своя възхитителен приятел Hugo и поне в три сезона не успявах да уловя гренландска акула – най-безсмисленото и най-важно нещо.

Росица Калудова e графичен дизайнер, който почива на каравана на Градина

© Йоан Любомиров

РАДОСТИН СЕДЕВЧЕВ препоръчва Изкушението да съществуваш на Emil Cioran

Последните две години не ми остава много време за четене и напоследък захващам силно фрагментирани книги и чета по няколко наведнъж. Последното нещо, което оставих на страна след повече от година, е Изкушението да съществуваш на румънския философ Emil Cioran. Намерих я в една антикварна книжарница в София – издадена е преди 20 години от издателство Лик. Моето копие е пълно с различни подчертани пасажи и бележки, може би заради това я купих. В духа на Cioran, не бих искал да хваля или препоръчвам книга, която говори за нещастието на битието, но въпреки всичко за мен е важна.

Радостин Седевчев е един от номинираните артисти за награда БАЗА 2019. Фантастичната му работа е онлайн тук и офлайн в по-добрите галерии 

© София Лозович

ТАТЯНA ЛОЗОВИЧ препоръчва Баща ми и аз на Barack Obama

През пролетта прочетох автобиография на Michelle Obama, а след това слушах самата нея на представянето на книгата ѝ в Копенхаген. След тази емоционална среща бях подтикната да прочета и Мечтите на баща ми на нейния съпруг, издадена преди двайсетина години. Оказа се забележителна и красиво разказана история за потекло, търсене на себе си, отдаденост, расова дискриминация, любов и надежда. Най-впечатляващо е, че книгата дава искрено чувство как един човек познава два коренно различни свята, но не принадлежи на нито един от тях изцяло. А за изключителната елегантност на изказа на Obama могат да му завидят много от награждаваните писатели.

Татяна Лозович e директор на медийна агенция MediaS SMV и обича да почива в Гърция като всеки нормален човек

© Красена Ангелова

КАЛИНА ПЕТРОВА препоръчва Пловдивска хроника на Никола Алваджиев

Все по-рядко чета, но когато започна, книгите са минимум две. Тази година съм свързана с Пловдив – по работа, а в личен план си позволих да видя града с други очи. Колега ми подари антикварно издание на Пловдивски хроники – една чудна, живописна, наивна и захаросана книга на Никола Алваджиев. Чета, че била Пловдивската Библия. Даже. Пълна е с реалии за живота там от началото на миналия век. Понякога е трудна за четене (толкова много описания, архаични думи, турцизми и обстоятелства), но ме вкарва в приказно блаженство и ме кара да си представям живота в народна носия. За което съм страшно изненадана сама на себе си.

Калина Петрова е съосновател на 8pm PR Studio и собственик на магазин Шипка

© Моника Иванова

МИХАИЛ СТОЯНОВ препоръчва 1984 на George Orwell

Има филми и книги, който набелязваш, но не искаш да почваш насила, а да ти проговорят в идеалния момент. 1984 на Orwell ми говори от известно време и чак сега я почнах, но вече я изядох до средата. Като цяло вървя отзад-напред и напоследък съм се зачел в ХХ век.

Михаил Стоянов е актьор, който репетира за Hating Machine на Марион Дърова в ДНК от есента. Тогава започва и снимки за експериментален филм с режисьора Петър Вълчев