Jonathan Shaw има жестока колекция от флаш татуировки

Интересувате се от татуировки, значи сигурно сте чували за забележителния нюйоркчанин Jonathan Shawъндърграунд артист, писател, блогър, философ и легендарен татуист, роден в семейството на биг бенд легендата Artie Shaw и филмовата звезда Doris Dowling и научил занаята от най-добрите стари калифорнийски майстори в Ел Ей. Размотаването с приятели като Jim Morrison, импровизираното семейство на Charles Manson и писателя Charles Bukowski го вкарва в клопката на хероина и дребните престъпления, преди да напусне 70-тарския Холивуд и да пътува по света с уличното си студио за татуировки Fun City.

Ръката на 62-годишния бивш татуист и настоящ писател е рисувала върху телата на такива имена като Iggy Pop, Johnny Depp, The Cure, The Velvet Underground, The Pogues, The Ramones, Marilyn Manson, Jim Jarmusch, Asia Argento, Kate Moss и Tupac Shakur. Най-ценното му притежание обаче е изключителният архив с флаш татуировки от цял свят без аналог. Последната му книга Vintage Tattoo Flash събира на едно място първите 75 години от историята на това изкуство в Щатите, започвайки от Бауъри в началото на ХХ век и минавайки през 50-те години в Тексас, лосанджелиския Пайк през 60-те и татуирането с една игла в Ел Ей през 70-те.

Страниците след страници непубликувани винтидж флаш татуировки приличат на любовно писмо към изкуството на Bob Shaw, Zeke Owen, Tex Rowe, Ted Inman, Ace Harlyn, Ed Smith, Paul Rogers, братята Moskowitz и много други непознати имена. Златната ера в америкасното тату изкуство си е екстра възможност не само да спестим време в студиото, но и да се запознаем малко по-отблизо с истинските традиции и развитие на този попкултурен феномен с богата история зад изрисувания си гръб. И все пак не се заблуждавайте от селекцията на снимки в галерията по-горе – в книгата няма само татуировки с момичета по цици. 

Vintage Tattoo Flash (твърди корици, 256 страници, безброй илюстрации, powerHouse Books) струва 100 лева и може да бъде поръчана онлайн тук.