Безплатно лятно кино с Brigitte Bardot в шедьовър на Godard

Лятна сцена НДК финишира безплатните прожекции на открито в края на юли по най-добрия възможен начин – с един от гигантските шедьоври на Jean-Luc Godard.

Дебютът на легендарния френски режисьор в наистина голямото и комерсиално кино се случва с адаптация на роман на Alberto Moravia и актьорски състав, който претърпява много различни предложения и промени, преди да бъде сглобен окончателното с тримата титуляри. Отчуждението между двама съпрузи в Презрението (1963) е разкрито през историята на сценарист (Michel Piccoli), разкъсващ се между изискванията на достолепен европейски режисьор (Fritz Lang), арогантен американски продуцент (Jack Palance) и разлюбващата го съпруга (Brigitte Bardot), докато се опитва да оправи сценария на нова филмова версия на Одисей.

Отчайващо добре заснетата, ужасно красива и богато нюансирана дисекция на човешките взаимоотношения, измъчената любов, брачния упадък и артистичния компромис се различава от предишните му нахъсани филми с груб и скачащ напред монтаж по бавната и мащабна елегантност като по поръчка за подобно филмово величие.

Въпреки споходената от десетки проблеми турбулентна продукция, Презрението си остава абсолютно задължително заглавие близо 56 години след премиерата не само заради красотата, но и дълбочината, с която потапя зрителите в разговори за Омир, Dante, германската романтична поезия, творческия процес и ролята на боговете в съвременния живот. Съвсем естествено, този шедьовър на Godard е повлиял на поколения режисьори като Fassbinder, Tarantino и Scorsese, който го определя като брилянтен, романтичен и истински трагичен.

Презрението е в сряда, 24 юли, от 21:00 на Лятна сцена НДК (точно зад двореца). Входът е свободен, но отидете рано, защото местата свършват.