8 стилни бутилки за по-малко пластмаса и повече пиене (на вода)

Приемаме се за (горе-долу) разумни хора и не е нужно да ровим статистика и снимки и да гледаме за пореден път Нашата планета с апокалиптичните предсказания на David Attenborough, за да докажем още веднъж колко добре се справяме със замърсяването с пластмаса в световен мащаб.

И тъй като пластмасовите бутилки за еднократна употреба са огромна част от проблема, не се успокояваме единствено с разделно събиране и рециклиране и решаваме кардинално личната си драма с малка стъпка за нас, но огромна за цялото човечество.

Как? Много лесно. Независимо дали отивате на работа, блъскате като обезумели по цял ден пред компютър, карате велосипед или се потите здраво във фитнес залата, пийте повече вода (да, много е досадно, но и много полезно) и разкарайте пластмасата за еднократна употреба с някоя стилна бутилка от нашата селекция:

Черният вариант на класиката White Marble ($45) от Elements колекцията на S’well съвсем естествено е вдъхновен от природата и нейните естествени лъскави текстури в кариерите за мрамор и е направен от тристенна вакум технология за 24-часово поддържане на висока (и 12 часа на ниска) температурата на съхраняняваната течност без да изпотява външната повърхност на бутилката от неръждаема стомана нито в ръка, нито в чантата.

Mismatch на словенската фирма Equa (40 лева) е от онези бутилки, които стоят по бюрата на претенциозни млади юпита или креативни личности със слабост към изданията на Kinfolk. И съвсем нормално, след като можете да гравирате капачката от неръждаема стомана с един от четири възможни шрифта (спокойно, има Helvetica) и да се наслаждавате на семплата, но красива визуална игра между геометричната илюстрация, течността и светлината. Допълнителен коз е това, че не са толкова крехки, колкото изглеждат: стъклените бутилки на марката са направени от висококачествено боросиликатно стъкло за по-голяма устойчивост на температура и удар.

Чиста работа или минимализъм както го разбират датчаните. Изключително здравата и страно елегантна бутилка за вода на Eva Solo (57 лева) е изработена от неръждаема стомана и има силиконова лента на капачката, за да си я носите лесно докато тренирате или пътувате.

Последната инкарнация на оригиналната бутилка за вода на Sigg (55 лева) от преди повече от 50 години се произвежда от едно единствено парче висококачествен алуминий и има широко гърло и ухо за по-лесно носене. Очаквано, бутилката е напълно непропусклива дори обърната надолу и пълна с газирана течност, не отделя вредни естроген имитиращи вещества или фталати, не задържа миризми и вкусове и е достатъчно издръжлива на физически натиск и удари. Сигналният червен цвят пък е идеален акцент за всеки аутфит.

Типографията на бутилката на Design Letters (20 лева) е създадена още през 1937 от световноизвестния архитект Arne Jacobsen, а дизайнът – доста по-скоро от собствения му внук. При всички положения, подобна минимална персонализация е не сам стилен, но и функционален елемент, за да не ви я прибират в офиса. Или обратното?

Металните им канчета и мултифункционални инструменти за кухнята и антрето се харесват и от жени, но Gentlemen’s Hardware си остава един от най-симпатичните, внимание (боже опази – бел.ред.) пост-хипстърски мъжки брандове за всекидневни аксесоари и специални планове. Бутилката за вода от неръждаема стомана (35 лева) е подходящ подарък или спътник за пътувания, активности на открито, хоби и спорт, въпреки ограничената вместимост от 600 мл.

Макар в първия момент да прилича на нещо средно между идеално хладно оръжие или мини базука, черният термос на Contigo (99 лева) от неръждаема стомана поразява само с доволно голяма вместимост от 1200 мл и усъвършенствана 360-градусова гърловина, за да осигури равномерно и гладко изливане на течността от всяка страна. Двойната стена с вакумна изолация му помага да запазва топли течностите до 35 часа, а студени – до 60 часа. На всичкото отгоре е лесен за почистване и става за съдомиялна.

Аскетичната войнишка манерка за литър вода на Mil-Tec (25 лева) залага само на практична функционалност за любители на трекинга и къмпингуването и върви в комплект с алуминиево канче с дръжки и термокалъф с капак, велкро и метални скоби за прикрепяне към колан или раница, за да ви е под ръка по всяко време.