Маргарита

Маргарита Новкова е най-вълнуващата жена, с която сме общували напоследък. Нахлу в кроткото ни ежедневие с няколко следобедни шота текила, голяма кутия червено Marlboro под ръка и нова, зачервена и леко кървяща татуировка с лице на момиче, която доминираше върху кожата на дясното й бедро. Първоначално не можеш да разбереш как изглежда, защото носи огромни очила и качулка. Когато се съблече обаче се запознаваш с поразително красива жена, взела по-равно от най-силните години на Gina Lollobrigida, Brigitte Bardot и Francesca Dellera.

Маргарита живее в Мюнхен близо 12 години. Заминава импулсивно заради разбито сърце. Исках да се откъсна, защото цял живот са бдели над мен и бе крайно време да пробвам сама. Първоначалната ми идея да се прибера след няколко години се промени и останах. Учих социология и се прехвърлих към психотерапията, но още не съм работила по специалността.

Прибира се по няколко пъти в годината и винаги се връща в Благоевград. През зимата мирише на пушек от комините и ми напомня за детството, лятото мирише на липи. Липсва ми небето над хълмовете около града, които съм пребродила десетки хиляди пъти с любимото ми куче Brad Pitt, най-лудия боксер на света. Целият град ме познаваше като малкото момиче с голямото лудо куче.

Очевидно кучетата са нейна слабост. Гледала е много у дома, обикаля развъдници, за да си играе с палетата. Другата страст на Маргарита са конете, мечтае за един расов екземпляр от немската порода Friese – гигантски, величествени и леко страховити животни. Като малка исках да стана дресьор на лъвове и тигри. Може би се дължи на доминантната ми скорпионска натура или чисто и просто на страстта ми към дивите животни и по-конкретно хищниците.

© Васил Германов за Thinktanklab

Как се разбираш с хората? Изисквам лоялност и уважение, да ме приемат такава, каквато съм – импулсивна, отнесена, любвеобилна, а в следващия момент ужасно мрачна, дори демонична. Последното плаши доста хора. Имам много пороци. Живея бързо и съм хищна за емоции, независимо дали са позитивни или негативни. Изпълват ме и ме карат да се чувствам жива.

Защо се съгласи да се снимаш? Харесвам се като жена и гледам през очите на човек, който рисува много голи тела. Често ми казват, че жените, които рисувам, приличат на мен. Напълно неволно. Явно е вярно, че творецът рисува винаги себе си колкото и егоцентрично да звучи. Дядо ми беше художник и почти във всяка негова картина се криеше негов автопортрет.

Какво друго? Живея през нощта, през останалото време рисувам. Нощем всичко е по-силно и тайнствено. Обичам да обикалям градовете и не ме е страх. Мюнхен е призрачен град след залез слънце.

Какво четеш? Звучи ужасно, но съм запален фен на трилърите и хорърите. Мога да гледам филми от 18 нагоре цяла нощ.

Тоест, порно? Хаха, не. Хоръри. Нямам нищо против порното. Ако ме питаш за филмови вдъхновения – Sophia Loren в теленовелата Щастливият пилигрим. Оттам съм запомнила и невероятната песен на Lucio Dalla Caruso. Бях тръгнала да си купувам билет за концерта му в Мюнхен наскоро когато разбрах, че е починал същия ден. Обади ми се Lucia – моето второ аз, най-расовата и отвратително красива сицилианка, която познавам. Съвпадението е, че Lucia е името на героинята на Loren във филма.

Музиката, която те съблича? Сложен въпрос. В момента докато си говорим слушам Buddha Bar. Иначе си пускам от Marilyn Manson до Frank Sinatra. Обичам Prince, Оfra Haza си я пазя за по-специални моменти като тези в Дива орхидея – много страстен филм със страхотни цветове. Голям фен съм на Mickey Rourke, имам всичките му филми.

Какво ще правиш занапред? Ще рисувам. Другата ми голяма страст са театралните маски, искам да се занимавам професионално с това.

Oператор: Васил Германов за Boyscout и Under-the-line.tv / Монтаж: Александър Кристанов / Музика: The Black Keys –  Everlasting Light / Продуценти: Boyscout & Under-the-line.tv