NSFW: Три момчета от Пасадена и техният ментор, Helmut Newton

В гаража, Монте Карло, 1986 © Helmut Newton Estate

Легендарна монография, частна колекция от снимки и трима бивши асистенти са в основата на най-новата тройна експозиция в Helmut Newton Foundation. Точно преди 20 години, Taschen публикува първата си монументална (в пряк и преносен смисъл) арт книга – Sumo на Helmut Newton, която след години се превръща и в най-скъпо продадената книга на търг за целия ХХ век.

Монте Карло, 1994 © Helmut Newton Estate

Десетилетие по-късно през 2009, Helmut Newton Foundation открива необикновена изложба, посветена на монографията: всичките 460 страници са окачени на стените на галерията една до друга в три три реда, позволявайки на посетителите да видят всичко наведнъж и да потънат в сравнения и анализ на 400-те световноизвестни кадри от цялата кариера на Newton – от модната фотография за Vogue, Stern и Vanity Fair през портретите Elizabeth Taylor, Jodie Foster, Salvador Dalí и Andy Warhol, та чак до еротика като серията Big Nudes.

Ляво: Торс #51. 2011/ Дясно: Обувка #2, почит към Helmut Newton © Mark Arbeit

20 години след дебюта на библията Sumo, едноименната изложба отново се завръща във фондацията в компанията на Три момчета от Пасаденаизвестните американски фотографи Mark Arbeit, George Holz и and Just Loomis, които започват своята кариера като асистенти на Newton oще като студенти в Калифорния в началото на 80-те. Arbeit допълва по-ранните си фотограми с голи модели, налагайки ги директно върху фоточувствителна хартия, преди да ги изложи на светлина. Малките фотограми на детски кукли пък са почит към колекционерската страст на своя ментор. Прословутата му серия с торсове пък се състои от фотографии на черен фон, в които ръцете, краката и главите на женските му модели са покрити с черен плат, за да очертаят само торса. Екстремните пози на всеки субект напомнят на антични статуи, минати през инструментите на сюрреалистичните фотографски експерименти.

Ляво: Madonna, Холивуд, 1983/ Дясно: Nicole Stark, 2018 © George Holz

George Holz се включва с актова фотография и редица свои холивудски портрети на известни личности като Madonna, Andy MacDowell, Kirstеn Dunst, Jack Nicholson и Steven Spielberg. Паралелното съществуване на подобен контраст също няма как да не напомня за работата на Newton и нейния акцент върху тялото и очите, без да изпуска и самия характер на своя субект.

Ляво: Anne V, Versace, Милано, 2004/ Дясно: Винилови очи, Galliano, Париж, 2004 © Just Loomis

Just Loomis пък селектира част от кадрите в своята серия Backstage като допълнение на по-ранната му серия As We Are – фотографии извън времето, които изопачават другата страна на лъскавия моден бизнес, а именно концентрираната и много интензивна енергия на моделите, които създават атмосферата на модния подиум.

Iman за американския Vogue, хотел Negresco, Ница, 1989 © Helmut Newton Estate

Бонус към цялата тази красота е показваната за пръв път лична колекция на Helmut и June Newton, която допреди няколко месеца не е излизала от апартамента на двойката в Монте Карло и едва отскоро е в кураторските ръце на фондацията. Говорим за портретна фотография от August Sander, Brassaï, Ralph Gibson, Mary Ellen Mark, Irving Penn И George Hurrell, еротика и голо тяло от Man Ray, Robert Mapplethorpe, Henri Cartier-Bresson, Frantisek Drtikol, Diane Arbus и Chris von Wangenheim, модна фотография от Horst P. Horst, George Hoyningen-Huene и Richard Avedon и пейзажи от Franco Fontana и Peter Beard. Накратко – някои от най-важните фотографи на изминалия ХХ век, колекционирани в продължение на десетилетия. Sehr gut!

Мода за Yves Saint Laurent, гробището Père Lachaise, Париж, 1977 © Helmut Newton Estate

Тройната експозиция Sumo, Три момчета от Пасадена и Фотографска колекция на Helmut и June е до 17 ноември в берлинската Helmut Newton Foundation.