Най-доброто от дните на демократичния дизайн в Елмхулт с Ikea

Дни на демократичния дизайн е удобната платформа, която Ikea използва, за да представи най-иновативните си идеи, предстоящи колекции, продукти и колаборации със световноизвестни имена и марки. Ежегодното събитие в шведския град Елмхулт (родното място на Ikea) минава под мотото как добрият дизайн може да съчетава форма, функция, качество и устойчивост, без да застрашава ниските цени на шведската марка.

Независимо дали говорим за роботизирани мебели, колаборации за геймъри или масирано използване на рециклирана пластмаса, Ikea е достатъчно богата компания, за да си позволи да представя смели и амбициозни идеи, които може би ще навлязат в дома на нейните клиенти рано или късно през следващите години. Обобщаваме най-интересното от двата дни в Елмхулт, за да сте готови:

Феновете на Solange ще останат доволни от мистериозната колекция Gåtfull – колаборацията на Ikea с креативната агенция на певицата Saint Heron, която се разписва не само с обещание за културен хъб и общи проекти на артисти и занаятчии без предразсъдъци, но и с линия от все още неясни продукти, вдъхновени от идеята за време, пространство, светлина и материя и планирани за 2021. Агенцията на Solange стои зад редица скулптури, керамика, музика, визуално изкуство и пърформанси за своята шефка, което означава, че се готвим за нещо функционално и колекционерско, две в едно.

Опазването на природата минава през океана. Главната цел на компанията е да използва само рециклиран полиестер в своите текстилни продукти до края на 2020. Материята на продуктите в колекцията Musselblomma е направен от рециклирана пластмаса, частично събрана от испански рибари в Средиземно море. Чантата, двете калъфки за възглавници и покривката за маса са по дизайн на испанката Inma Bermúdez, чийто цветове и ибоподобен десен на кръгове, квадрати и триъгълници е вдъхновен от океана, как иначе? Излиза през есента, но първо в Италия и Испания.

Борбата с мръсния въздух продължава. Прототипите от колекцията на лампи, килими, купи и кошници Förändring са от оризова слама – остатък от прибиране на реколтата, който иначе се изгаря, замърсява въздуха и задълбочава проблемите с опасния смог.

Колекцията Sammanlänkad с Little Sun и художникa Olafur Eliasson пък предвижда използване на слънчева енергия в домашни условия под формата на доста интересни джаджи за ежедневна употреба.

Дистопията с тесни пространства е зад ъгъла. Градското население се разраства, жизненото пространство се свива, а понятието за дом вече не е географска константа. Решението? Роботизирани мебели. Да, точно така. Råvaror и Rognan предлагат практичните решения за малки пространства като механизирани легла и движещи се стени с умни технологии и напредничава автоматика, разработена с инженерите на технологичния стартъп Ori. За да го обясним по-лесно, представете си модулите на Ikea за складиране на вещи, но толкова модерни, че да преобразуват малкото холче в малка спалня само с няколко докосвания. Дебютът е в Хонконг и Тайланд през 2020.

Още по темата за малките пространства и честото местене: Råvaror е удобно комбо от двайсетина предмета (легло/диван, маси, мини кухня, кутии за съхранение, текстил и лампи), които се разгъват за нула време, за да преобразяват всяко ново място в дом и се пакетират също толкова лесно и бързо, когато трябва да го напуснете.

Неочакваната геймърска колаборация Uppkoppla събира Ikea със смелите революционери на 3D принтирани медицински продукти и компания за образователни онлайн спортове UNYQ за изследване как персонализацията и домашното обзавеждането променят игрите и живота около тях. Ключови думи: ергономичност и мобилност.

Градското земеделие ще ни спаси от глад. Мрачните прогнози за нужда от допълнителни пет милиарда тона храна за целия свят през следващото десетилетие провокира Tom Dixon да мисли усилено върху концепция за достъпни решения за отглеждане на растения и зеленчуци у дома, дори да живеем в малки апартаменти. Първите продукти са предвидени чак за 2021, така че ще почакате.

Доверете се на Ben Gorham от Byredo за Osynlig – изследване на невидимия дизайн и как да добавим аромати в своите домове под формата на концепция от 13 миризми, разделени в групи с по три основни бази, а именно флорални, дървесни и свежи. Можете да изберете една, можете и да ги смесвате, но без да пищите от бруталните цени на селективната парфюмерия.

Хвърлете един поглед и на концепциите за споделени публични и жилищни пространства и по-интелигентен дизайн на интериора на Ikano Bostad и Space10, защото бъдещето е зад ъгъла.