The Year Without a Summer: парче по парче от EP-то на Trombobby и C-MO

Макар да се засичат непрекъснато в коридорите на прогресивно разрастващата се и страшно вълнуваща соул, хип-хоп и фънк сцена в страната като част от Southwick, Dayo, Funky Miracle и лейбълa Sofia Beats, Божидар Trombobby Василев и Симеон С-МО Желязков са работили заедно престъпно малко пъти, поне досега. След парчето Doner от едноимения дебют на Dayo и Jio от соло дебюта на Trombobby Run през 2018, двамата издават едно от най-добрите, тежкарски, многопластови и корекомски изпипани EP-та на българската сцена в последните години.

Предвид сериозната ангажираност и на двамата музиканти (Trombobby работи върху вторите албуми на Southwick и Dayo и първия на Desy, a C-mo довършва своя солов дебют и новото EP на Funky Miracle), съвместното EP The Year Without a Summerе благият резултат от многобройни късни сесии миналата зима, обединени концептуално в 24 минути и седем парчета за преживяванията на съвременния градски човек през размишления за любов, шепот, неплатени сметки и вечното търсене на правилната посока.

Ляво/дясно: Симеон Желязков (С-МO и Божидар Василев (Trombobby) © Жоро Панчев

Казваме обединени концептуално не само заради изпипаната продукция, но и за огромния списък с вдъхновения, споделен в текста към EP-то: от опустошителното изригване на индонезийския вулкан Тамбора през 1815 и неговите последствия (огледалният дуализъм на миграция в глобален мащаб, създаването на религиозни движения, но и катализиране на много изкуство и научни умозрения), през един от най-добрите романи на Георги Господинов и спечелилия награда Grammy албум на H.E.R.

И докато Василев се захваща с продукцията, а Желязков поема вокалите, двамата споделят писането на текстовете и разчитат на обичайните заподозрени Евден Димитров (бас), Петър Йотов (китара) и Жоро Панчев (автор на цялостния дизайн с аналогова фотография от Бали). Хващаме Trombobby да сподели малко повече за цялото EP парче по парче:

THE YEAR WITHOUT A SUMMER / Tова е последният бийт, който се появи и тъй като звучи най-мъжки и уверен, решихме да е първото парче от албума. Водещата идея бе желанието да имаш много, онова много, което никога не е достатъчно и човек винаги иска още. Попадайки в този водовъртеж на собствените си мисли изплуваш само заради лятото и човекът, който дава смисъл на всичко това. 

MATTRESS / Класически секси вайб. Първо се появи вокалната мелодия, а след това и текста. Последните пет години спах върху един матрак, но това не им попречи да са най-хубавите до момента. Искахме да уловим първия момент на влюбване и безкрайните възможности, които идват с него. 

PLAY THIS WHEN THE WORLD ENDS / Тази песен се появи покрай две основни вдъхновения. Първото е Великата красота на Sorrentino и по-специално първата сцена от филма, която се доближава до един друг момент от Физика на тъгата на Георги Господинов. Там той сравнява постапокалипсиса със сутринта на първи януари, когато всъщност е много спокойно. И тъй като името на албума е свързано с годината без лято, в която хората са мислили, че идва краят на света. Това може би е най-тематичната песен в албума.

LIYA / Отново балада. Отново хит. Цялото EP се появи след този трак. На 25-ти декември си прекарахме Коледата записвайки тази песен. Текстът е достатъчно ясен и красноречив. 

U CHEAT / MAKE IT / Откриващият семпъл е от едно интервю на Billie Holiday, в което водещият я моли да си затвори очите и не да изпее, а да рецитира текста на Don’t Explain. U cheat / Make it не е точно песен, а по-скоро два бийта, които носят две съвсем различни настроения. Има и препратка към по-ранните тракове, които сме издавали. 

THE BARBER OF BAGHDAD / Това е нашата манджа от инспирации – приказката за Багдадският браснар от 1001 нощ, Игра на тронове, Rihanna и Туин Пийкс. След няколко изпълнения на живо усетихме как хората се закачат за този трак и решихме да го пуснем първи.

BLUE PILL / Има една история на Erykah Badu от музикалната академия на Red Bull. Майката на J Dilla й разказва как когато вече е много болен и получава халюцинации от морфина, тя го чува да си говори с някой, докато е сам в стаята. Когато го пита по-късно с кого си приказва, Dilla отговоря, че е разговарял с починалия наскоро Ol’ Dirty Bastard. ОDB му казва, че когато отиде от другата страна, ще минат два автобуса, червен и бял – I know the red looks fun, but you gotta take the other one. Струва ни се подходящо да използваме дилемата червено или синьо хапче от Матрицата, за да представим, че всичко е въпрос на избори. 

The Year Without a Summer e в Bandcamp и Spotify. Промоцията на EP-то е тази сряда, 15 май, след 19:00 в Kick’s. Входът е 10 лева. Повече информация за събитието има тук.