Emotional Shortcut: Парче по парче с Dead Man’s Hat

Дебютният албум на Dead Man’s Hat събира на едно място познатите им предишни сингли и няколко нови парчета на едно място, за да си припомним защо инди-рок-фолк групата от София е едно приятно изключение от софийската скука с приличен потенциал зад гърба си. Приятелското комбо на Ража Ел Мадхун, Илияна Георгиева, Петър Трифонов, Христо Михалков и Стефан Цеков работи две години върху песните от Emotional Shortcut, записан във Второ Студио на Българското национално радио. Повече за албума от Dead Man’s Hat, парче по парче:

PARIS / Написахме я след едно 10-дневно пътешествие в Париж. Уцелихме най-горещите дни, но въпреки това красотата и магията на града и самите парижани ни караха да левитираме над земята.

BETTER DAYS / Втората песен, която написахме след първия сингъл After Midnight. Бяхме в една много малка репетиционна и останахме изумени от това как цялата банда измисли аранжимента почти веднага след като бе чула акустичната версия. Тогава разбрахме, че има голяма химия помежду ни.

LITTLE CARS / Вторият сингъл от албума е с видеоклип на режисьора Рушен Видинлиев, а самата песен е родена от колаборация между нас и Ташо и Ерсин от Jeremy?. Първият професионален запис на групата, случил се в култовия Балкантон. 

AFTER MIDNIGHT/ Първата песен, която Ража написа без някакви сериозни намерения да се снима или да има някакво бъдеще. Оказа се обаче, че има достатъчно ентусиасти, които обичат да я слушат и биха ни помогнали да я заснемем. Видеото към най-успешния сингъл на Dead Man’s Hat досега е на режисьора Мартин Илиев и оператора Александър Станишев, а Глория Петкова го краси със своето присъствие.

TURN AROUND / Една от любимите ни песни в албума. Нейното звучене до голяма степен е повлияло на Ража в развитието й като композитор, слушайки много инди фолк групи. Много обичаме енергията на тази песен, когато я изпълняваме на живо. Опитахме се да я уловим и на запис.

TAKE THE FALL / Може би една от най-енергичните песни в албума и тази с най-поп звучене. Умишлено сме оставили 90-тарската йоника, за да вкара усещане от тази епоха в нашия инди рок.

CORNERS / Една друга страна на бандата, която е по-агресивна и остра. Китарното соло на Петър Трифонов е записвано 14 пъти. Всеки един от тях е добър, но трябваше да изберем само един, затова се спряхме на най-истеричния. 

BEFORE IT ALL COMES DOWN / Тази песен показва любовта ни към акустичната музика в комбинация с класически щрайх. Често я свирим акустично на живо, а за албума решихме да направим различни партии с няколко чела и цигулката на Михаела Ненова. Шест от песните в албума са записани във Второ студио на Българското национално радио – беше си красиво преживяване да работим на подобно място.

Emotional Circuit (самиздат) е в Spotify.