Първата илюстрована БГ книга за сексуално здраве за момичета

Едва 10% от родните училища провеждат часове по сексуално образование, делим първо място с Румъния по брой нежелани бременности в Европа при момичета между 14 и 19, първият полов контакт се случва средно на 14, 42% от учениците не знаят за какво служи презервативът, а половината запитани – какво е спешно хапче.

Липсата на целенасочени програми за сексуално образование в училище кара младите момичета и момчета да започнат да правят секс много по-рано и съответно да се сблъскват много по-често с нежелани бременности, аборти и болести, предавани по сексуален път. Именно заради това базираната в България глобална платформа за социално ангажирани креативни решения Fine Acts възприема холандския модел (международният лидер в сексуалното образование) за фокусиране не само върху негативните страни от секса, но и върху опознаването на тялото, интимните връзки, удоволствието и адекватната комуникация с партньора.

В като Вагина е първата БГ илюстрирана книга за момичета, която се опитва да разбие табутата в темите за женското тяло, менструацията, секса и сексуалното здраве с 200 страници полезна информация и практически съвети. Активистите за човешки права Светла Баева от Fine Acts и Рая Раева от Хелзинския комитет използват опита покрай издаването на детския комикс Party for the Narwhal и образователните картички за оцветяване СуперЖените, съгласуват събраното съдържание с редица експерти от сферата на медицината и сексуалното здраве и ангажират Борислава и Михаела Караджови за илюстрации в познатия стил, за да е по-цветно и ангажиращо за аудиторията.

Остава им само да съберат достатъчно средства чрез публичната кампания в Indiegogo, за да покрият разходите по издаването и безплатното разпространение на книгата в училищата и сред целевите групи, преди да се появи безплатно и онлайн, за да бъде достъпно за всички.

В като Вагина е тук. Подкрепете кампанията за набиране на средстава за осъществяване на проекта в Indiegogo.