Уроци по живот като датчани и с датчанки

Забелязали ли сте как датчаните изглждат по-щастливи от останалите хора в света? Причината се крие в семплата дума хюга. Малкият наръчник по Хюга е последният гид, който ще се опита да ни научи да се радваме на малките неща в живота, да оценим споделените моменти с любимите си хора и датчанки и да се насладим на комфортa да бъде самите себе си, или поне така ни се иска. Бестселърът на шефа на копенхагенския институт за изследване на щастието (няма шега – бел.ред.) Meik Wiking е красиво и семпло практическо ръководство за основните елементи на датската философия на уюта и как да ги постигнем навсякъде и по всяко време.

Авторът твърди, че хюга е леснопостижима за всеки и не изисква много финансови средства: трябва само да приглушим осветлението (атмосфера), изключим телефона (присъствие), хапваме шоколад, сладки и торти (удоволствие), споделим задачите (равенство), изразяване благодарност (благодарност, какво друго?), спрем да се изтъкваме (хармония) и да си създадем уют (комфорт, примирие, общност и убежище). Подробните съвети за всяка част са придружени от традиционни датски рецепти и така наречения хюга комплект за спешни случаи.

И за да не си помислите, че всичко хубаво е прекалено нагласено, Wiking има много интересни разсъждение и за тъмната страна на щастието и пряката връзка между привидно щастливите държави и високия брой самоубийства. Да се чуди човек какво да прави в края на деня.

Малък наръчник по Хюга (твърди корици, 288 страници, Хермес) на Meik Wiking струва 20 лева и може да бъде поръчан от Hygge.