ВИДЕО: Тория скача на дълбоко с DIY видео еклектика

Познавате Тория от многобройни соул, диско и трибют проекти с Рут Колева, Прея и Живко Станев, но последното соло парче на девойката е голям завой към експерименталния синтпоп. Ку4ка Загадъ4на е част от едноименно EP, което се случва след няколкомесечна размяна на идеи и последвалата я изолация в берлинското студио на продуцентите Йоана Падешка (Dass Ananda Yoana) и Alex Habeck (Legs).Имах известни резерви към българския, но Йоана се застъпи за майчиния ни език и успя да ме убеди, че онова досадно българско звучене идва от музиката, а не от езика. По-експерименталната и непозната музика у нас печели повече колорит и дълбочина от пеенето на български.

Клипът към едноименното парче е толкова еклектичен и DIY авангарден, колкото и самото име на песента. Видеото е реалност благодарение на един iPhone 8+ със стабилизатор, дома ни Еxe и помощта на талантливите ми приятели Живко Станев, Милен Данков, Кала Димитрова, KÆN, Николай Йорданов, Марина Рангелова, Йоана Карастоянова и Евелина Величкова.

Всички в проекта се вдъхновяват от свободата и автентичността на определени артисти и постигат резултат без претенция. Надявам се през видеото да изтече поне малко от тази силна и яка енергия, която се беше сгъстила във въздуха по време на снимките. А и преоткрих някои аспекти на тялото си, което си е преживяване за цял живот. Не знам дали друг път ми се е случвало да съм в такъв синхрон с толкова много артисти. Идеите се леят и канализират много бързо и всички са в състояние на постоянно вдъхновение – доста добро усещане, по-хубаво от секс. Когато много хора на една вълна се съберат, става Волтрон.

ЕP-то Ку4ка Загадъ4на излиза в началото на май.