Ревю: June на Hak

Последователното излизане на соловите албуми на Wiki и Sporting Life бяха ясен сигнал накъде се е запътил третият член на нюйорксото рап трио Ratking. Изненадващо обаче, Hak направо напусна групата, за да се съсредоточи изцяло върху собствения си дебют и да не се разправя излишно с приятелите си от детинство. Симпатичното MC и модел от Харлем изпитва сериозна нужда да се стабилизира като самостоятелен артист и неслучайно се прибира да живее при родителите си след готини на мъка по евтини апартаменти и непрекъснато обикаляне на турнета. Именно израстването му в Ню Йорк и неочакваният успех с Ratking формират голяма част от чувствата в основата на June позитивен, бавен, слънчев и много сексуален албум, който излиза в края на юни разбира се, малко след лятното слънцестоене.

Hak едва ли ще се обиди, ако споменем музиката на Last Night in Paris и dvsn, докато слушате която и да била от 15-те песни в June. Разлятата и ретроспективна атмосфера е огромна крачка встрани от нахъсаната и много агресивна градска поезия на Ratking. Сирените и крясъците от тегавия шум на метрополис като Ню Йорк отстъпват на много по-позитивна, слънчева и лежерна лосанджелистка атмосфера, върху която се редят истории за тридневни купони в Копенхаген, харлемските момичета от младежките години на Hak, зимите в Сентрал Парк и жегата в апартаменти без климатична инсталация и прекалено много хормони. Откриващото парче Aura илюстрира именно онова особено чувство на задушаваща жега, която лавира в двете страни на емоционалния спектър и служи за добра метафора за трудностите на Hak като артист. Макар общата атмосфера на албума да е повече от положителна, в интервюто си за i-D, Hak говори за June като албум за самотата и уединението, които рано или късно прерастват във самоуважение, особено ако си издръжлив.

За разлика от артисти като Chance The Rapper и Kendrick Lamar обаче, Hak не припарва директно до джаза и илюстрира духовното си израстване чрез госпел единствено във красивите вокални хармонии. Интимността е голяма и дебне отвсякъде: Lookward Forward To е ода за измъкване на светло и житейски ескапизъм от града и неговите проблеми, No Days Off започва с откъс от едно от най-кокаиновите ТВ интервюта на James Brown, но всъщност разказва за нуждата да стоиш винаги зад гърба на своите приятели и завърша с поетичен речитатив на акапела, Solitude говори достатъчно красноречиво още с името си, Concrete Waves вкарва малко балеарски и доминикански One Dance ритъм в иначе праволинеините инструментали в June. Всяко от парчетата е придружено от собствена различна обложка, дело на артистичните приятели на Hak, които го вдъхновяват да запише и продуцира абсолютно самостоятелен албум на пода на собствения си дом. Адресната му регистрация ще се промени отново много скоро, ако продължава по същия начин.

June може да бъде свален безплатно от сайта на Hak.