11 сериозни книги, които да почнете преди Великден

Липсата на планове за дългия Великденски уикенд и умората от художествена литература и екзистенциална поезия изисква любознателно посягане към една дузина предимно нови сериозни книги – безценна храна за мозъка в борбата за решаване на кардиналните проблеми на съвременното обществото, анализа на фундаментални научни открития, политическата същност на БГ прехода, умъртвяваната опозиция на фалшивата руска приказка и така необходимия за душевното здраве дигитален минимализъм. Не само това, а и са с големи намаления за днешния световен ден на книгата в повечето предпочитани офлайн и онлайн книжарници.

21 УРОКА ЗА 21 ВЕК на Yuval Noah Harari

Първата му книга Sapiens изследва миналото и еволюцията на човечеството. Втората Homo Deus е дългосрочна прогноза за бъдещето на живота и окончателната съдба на ума и съзнанието. Съвсем логично, третата дебела книга на един от най-продаваните (и ужасяващо интелигентни) историци, мислители и визионери на планетата е посветена на настоящето и намирането на отговор на най-належащите въпроси. 21 урока за 21-ви век на Yuval Noah Harari е проницателното изследване на всевъзможни и болезнено актуални политически, технологични, социални и екзистенциални проблеми, което дава насоки как да се подготвим за едно различно бъдеще.  Как да запазим свободата на избора, когато големите данни ни наблюдават? Как ще изглежда бъдещата работна сила и как да се подготвим за нея? Как да се справим с тероризма и епидемията от фалшиви новини? Коя е доминиращата цивилизация в света – Западът, Китай, ислямът? Може ли национализмът да реши проблемите, свързани с неравенството и с изменението на климата? В свят, заливан от ненужна информация, яснотата е сила за разбиране на глобалната ситуация. Harari знае как да я поднесе.

288 страници, твърди корици, 29 лева от Изток-Запад

ПРЕДСТОЯТ ЛИ НАЙ-ДОБРИТЕ ДНИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО? на Steven Pinker, Matt Ridley, Alain de Botton и Malcom Gladwell

За разлика от дебелата библия на Harari, проведената в края на 2015 интелектуална пинг-понг беседа за бъдещето на човечеството според фантастичната четворка Matt Ridley, Steven Pinker, Malcolm Gladwell и Alain de Botton сe чете направо на един дъх. Научно подплатените възгледи и (не)оптимистични прогнози на двойките Ridley/Pinker срещу Gladwell/de Botton защитават напълно противоположните им виждания какъв сценарий ни очаква за напред – светло бъдеще и още по-засилен технологичен прогрес или заплашително нарастваща невъзможност за поддържане на устойчив живот? Ridley и Pinker знаят, че от Просвещението насам в Западния свят подобренията в живота са възможни чрез еволюцията на институциите, иновациите и идеите. За Gladwell и de Botton обаче, през последните 250 години човешката цивилизация е еволюирала към по-лошо и неслучайно положителните промени в даден момент се превръщат в проблем. Кой има повече права решават читателите сами за себе си.

120 страници, меки корици, 13 лева от Сиела

ФАКТОЛОГИЧНОСТ на Hans Rosling

Ако Hans Rosling участваше в горния дебат, със сигурност щеше да е на страната на Ridley и Pinker. Последната книга на покойния шведски лекар, статистик и лектор е и негова финална битка с опустошителното глобално невежество, водена с огромни масиви от данни, изключителен софтуер, енергичен стил на водене на лекции и шведски байонет, защото светът е по-хубаво място, отколкото предполагаме.Критиката на повсеместния апокалиптичен медиен образ на един войнстващ и разделен свят на насилие, природни бедствия, корупция, оскъдни ресурси, все по-богати богати и по-бедни бедни се случва чрез пламенната защита на рационален мироглед, основан на проверени факти и данни, а не на предразсъдъци. Според Tosling, въпреки всичките му несъвършенства, светът се оказва в доста по-добро състояние, отколкото предполагаме. А дано!

352 страници, твърди корици, 25 лева от Изток-Запад

НИЩО ДРУГО ОСВЕН ИСТИНАТА на Анна Политковская

Анна Политковская търси истината и нищо друго, но накрая намира смъртта си от куршумите на неизяснен убиец. Името на руската журналистка и автор на няколко опозиционни книги за чеченския конфликт и авторитарния режим на президента Путин обаче няма как да стои забравено в папката с неразкрити разстрели. Излезлият за пръв път на български сборник Нищо друго освен истинатасъдържа най-добрите текстове на честта и съвестта на Русия – есета на политически и други теми, материали за цензурата и репресиите в Русия, репортажи от войната в Чечения и терористичните актове в Беслан и Норд-Ост, мнения за същността на журналистиката и репортажи от нейните срещи с George W. Bush, Tony Blair и руски дисиденти като Березовски, Ахмед Закаев и Владимир Буковски. Чудесен подарък за путинофили и книга, която едва ли трябва да извадите от ръчния си багаж на летище в Русия. За всеки случай.

472 страници, меки корици, 20 лева от Сиела

СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ПРЕХОДА на Иван Костов

Бившият министър-председател на България (1997-2001) е противоречива личност, която предизвика откровени чувства на любов и омраза в своите съвременници. За разлика от крадливото и арогантно племе в настоящия парламент, Костов винаги е имал харизмата на истински политик. Дали можем да го наречем държавник е друг въпрос, който минава и през задължителния прочит на последните му мемоари-хроника на първото бурно десетилетие на прехода у нас от 1989 до 1999. 600-те страници икономическа реалност, правителствени кризи, партийни разногласия, приватизация, валутен борд и други проблеми  са добър повод за подновяване на дискусията за неговата личност и приноса му към спасението, модернизирането и европеизирането на страната. Поне до следващия том и десетилетие, които неимоверно предстоят, съдейки по пазарния успех и интерес към Свидетелства за прехода.

448 страници, меки корици, 22 лева от Сиела

ЕВРОПА И ИДЕЯТА ЗА НАЦИЯ на José Ortega y Gasset

Един от най-характерните белези на европейската култура е именно, че тя периодично преживява някаква криза. Тъкмо това обаче означава, че за разлика от други велики исторически култури, тя не е затворена и завинаги кристализирала култура. Интересно какво ли щеше да си помисли испанският философ José Ortega y Gasset (1883-1955), ако беше жив, за да види Европа през 2019. Един от доайените в замислянето на съвременна обединена Европа никога не е отричал съпровождащите кризи на еврипайската интеграция, но не се е и съмнявал за нейното бъдеще заради хилядолетната обща история. Интересно какво правят едни нищо и никакви 60 години за една подобна идея на фона на вечността.

304 страници, меки корици, 24 лева от Колибри

ИДЕНТИЧНОСТ на Francis Fukuyama

Francis Fukuyama си признава чистосърдечно, че Идентичност нямаше да съществува, ако Trump не бе избран за президент на САЩ. През последните няколко десетилетия, известният американски политолог и неоконсерватор разсъждава много за развитието на модерните политически институции и техния упадък и доживява да види неговата еманация в изборната победа на американския бизнесмен и ТВ звезда. Идентичносте интелигентен и провокативен анализ на съвременната политика на идентичността и как нейният произход и еволюция влияят върху либералната демокрация и световния ред. Според Fukuyama, искането за признание е в основата на съвременната вълна от антиимигрантски популизъм, радикален ислямизъм и бял национализъм, а възходът на политиката на идентичността е едно от основните предизвикателства пред модерните либерални демокрации. Остава само да намерим читави хора, които могат да се справят с проблема по света, а и у нас.

208 страници, твърди корици, 19 лева от Изток-Запад

ГЕНОМЪТ на Matt Ridley

Когато не участва в напрегнати интелектуални спорове и Дебати на Munk с други известни мислители, британският журналист, учен и зоолог Matt Ridley продължава да пише материали за The Economist, Daily Telegraph, Wall Street Journal, The Times и BBC Focus и да издава популярни книги като Червената царица. Секс и еволюция на човешката природа (2013) и Еволюция на всичко (2018). Издаденият преди двайсетина години забавен разказ за нашите гени обаче си остава неговата запазена марка и до днес. Геномъте една от най-популярните книги за еволюцията на човешкия вид, която излиза в ново, редактирано и коригирано издание на български, за да пресъздаде още веднъж историята на нашия биологичен вид и тази на неговите предшественици от зората на живота до последните открития на генетиката. Ако имате някакви научни, философски и морални въпроси за интелигентността, болестите и безсмъртието, Ridley отговаря с приятна притча за човешките хромозоми и техните най-големите ни слабости и провали.

392 страници, меки корици, 17 лева от Сиела

СЪЗНАНИЕТО КАТО ИНСТИНКТ на Michael Gazzaniga

Как физическата реалност на атомите, молекулите и клетките създава живите и смайващи светове в главите ни? Kакво точно е съзнанието и как то ни прави хора? Aмериканският професор по психология и прословут невроучен Michael Gazzaniga осъзнава непреодолимата ирония в това да използваш собствения си мозък, за да отговориш на подобни фундаментални въпроси. Новата му книга Съзнанието като инстинктобаче прави точно това чрез умело преплитане на най-новите научни изследвания и факти с това, което знаем от историята на човешкото познание. Може ли да се угаси съзнанието дори при наличието на тежки мозъчни травми и изменения? Как се появява и по какъв начин ще дефинира бъдещето на невронауката и посоката на изследванията за изкуствения интелект? Все теми, които присъстват в първата книга на Gazzaniga, преведена на български език.

264 страници, меки корици, 17 лева от Сиела

ЧЕРНИТЕ ДУПКИ И ДРУГИ МЕЛОДИИ ОТ КОСМОСА на Janna Levin  

Сиела едва ли могат да се надяват на по-подходящ момент за издаването на тази книга от сегашния след публикуването на първата снимка на черна дупка от НАСА преди няколко седмици. Черните дупки и други мелодии от Космоса проследява историята на Нобеловите лауреати, които доказват идеята за гравитационните вълни на Albert Einstein от 1917 като част от проекта ЛИГО (Лазер интерферометърната гравитационно-вълнова обсерватория) и след десетилетни експерименти през 2017. Американският космолог и професор по физика и астрономия Janna Levin обяснява като за извънземни какво точно представляват тези вълни и защо доказването на тяхното съществуване е толкова важно за човечеството – едни малки вълни, около една десетохилядна от ширината на протон, които могат да ни позволят да чуем всичко, от колапсирането на звезди и сливането на цели галактики до сблъсъка между черни дупки.

204 страници, меки корици, 15 лева от Сиела

DIGITAL MINIMALISM на Cal Newport

Интернет детоксикацията е обещание, което всеки нарушава. Пристрастяването към приложенията и дигиталните услуги е внимателно проектиран ефект, който експлоатира уязвимите места в човешкия мозък и рядко води до нещо добро. След заслужения успех на предишния си бестселър Deep Work и правилата за успех в един постоянно разсеян свят, Cal Newport е готов с наръчник за смислена и целенасочена употреба на технологии, която увеличава ползите и намалява холокоста върху нашето внимание, концентрация и време. Не е нужно да станете лудит, за да водите по-богат, енергичен и съсредоточен живот като дигитален минималист. 30-дневният детокс на Newport идентифицира кои технологии подпомагат постигането на нашите цели и кои само ни пречат. Целта си заслужава: по-концентрирано присъствие в настоящия момент и повече удоволствие от реални емоции без съсипващо дигитално разсейване. Кому е нужно да губи ценно време в четене на тъпи статии и безцелен скрол в Instagram?

304 страници, меки корици, 34 лева от Penguin