Новото българско кино на София Филм Фест 2019

Подхождаме предпазливо към игралното и документално ново българско кино в програмата на тазгодишния София Фим Фест, за да видим кои са добрите продукции и кои не бива да повтаряме.

Девет години след Подслон, режисьорът Драгомир Шолев е готов с последния си филм Прасето – очевидно драматична история за тормозения от своите съученици 13-годишен, самотен и много вглъбен аутсайдер, който след дълго време отговаря на обидите и подигравките с един фатален удар. Следва преследване в гората и други интригуващи моменти, които са леко загатнати в официалния трейлър.

Емигрантското семейство на българин и японка живее в Канада, но решава да замине за България, за да започне инвитро процедури в желанието си да има дете. Неволното участие в трагичен инцидент завърта историята в Снимка с Юки, режисьорският дебют на Лъчезар Аврамов, който е екранизация по един от най-силните едноименни разкази на българския писател Мирослав Пенков.

Дебютът на Надежда Косева като режисьор разказва за сервитьорка в малко градче, която има кофти ден: остава без работа, съпругът ѝ преживява тежка катастрофа и се налага да бори бедността като сурогатна майка. а обичаш и да прощаваш. Ирина е филм за прошката и много лична и женска (но не феминистка) история за преоткриването на света чрез нов живот.

Независимата продукция на Борислав Михайловски Обичам те, Бойдин разказва за екзистенциалните драми на алкохолизирания рекламист Бойдин (Деян Донков), който излива разочарованието от последното си уволнение в софийските протести от 2013, но бързо му се налага да влезе в часа, за да се грижи за дементния си дядо и да спечели отново доверието на дъщеря си.

2019 изглежда е годината на режисьорските дебюти и Лошо момиче не прави изключение. Мариан Вълев (Куката от Под прикритие) прави импровизиран спин-оф на част от темите в сериала с историята на бивша шампионка по художествена гимнастика и настояща стриптизьорка Жанета (Любомира Башева), която става жертва на насилие и трябва да се изправи срещу самата себе си, за да намери своето място под слънцето.

Живи комини на режисьора и сценарист Радослав Спасов изглежда като любопитна история за заселили се в старинни планински къщи столични интелектуалци, които трябва да организират погребението на един от своите приятели по негов собствен сценарий и насоки.

13-годишният Тео следва стъпките на баща си и иска да стане писател на еротични романи. 18-годишната му сестра Анди отказва да говори и комуникира само онлайн. Девойката се влюбва аутсайдера-битник Динко, който я продава на цигански барон само за да разбере, че я обича. Мълчанието на сестра ми на Киран Коларов е повест за трагичните, но забавни събития в семейство, изоставено от бащата, от когото е останала само колекция от пеперуди.

Талантлив театрален режисьор от столицата е прогонен за две години в малък провинциален театър. Там решава да постави пиеса за хора, неотлъчно наблюдавани и живеещи в постоянен страх от наказание. Постепенно кошмарите от пиесата започват да се пренасят в живота на трупата, а Далеч от брега на Костадин Бонев е метафора за съдбата на няколко поколения у нас.

Документалният филм Дворците на народа на Мисирков и Богданов посещава пет емблематични сгради от социалистическите времена като университета Ломоносов в Москва, двореца на Чаушеску в Букурещ, НДК : масивни каменни здания, чиито фасади и интериори, подредба на стаите и мебелите, декор и функционалност имат една-единствена цел – да представят политическата система и нейните ценности.

Малцина я познават, макар стихосбирката ѝ да е преиздавана у нас и в Съединените щати, а едно нейно стихотворение е изписано на стена в холандския град Лайден, редом с произведенията на други големи световни поети. Повече от две десетилетия след смъртта на поетеса Данила Стоянова, нейните приятели осмислят собствения си живот чрез спомените за нея и в непрестанен диалог с нейните стихове в документалния филм Какъв цвят има този свят? на Ралица Димитрова.

Тайният живот на Вера на Тонислав Христов е за млада жена, която се бори с тежка травма от детството си, опитва се да помага на страдащия от умствено увреждане свой брат и намира спасение в ролеви игри. 

София Филм Фест продължава до 28 март. Пълна програма, билети и повече информация за всички филми и събития о фестивала има тук.